Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Přerovany zaujala sdílená kola. Za první měsíc eviduje firma přes dvanáct tisíc výpůjček

První měsíc provozu sdílených kol v Přerově předčil očekávání zástupců tamní radnice. Firma eviduje více než dvanáct tisíc výpůjček, lidé na kolech ujeli přes 18 tisíc kilometrů. Město za jednu výpůjčku provozovateli platí necelých osmnáct korun. V ulicích budou bicykly do prosince a poté opět od března po zimní přestávce.

Velký zájem je podle přerovské radnice o sdílená kola, která si místní mohou v ulicích Přerova půjčovat od konce června. Během prvního měsíce provozu zaznamenala společnost nextbike Czech Republic, která kola v Přerově provozuje, takřka 12 500 výpůjček. Za prvních 15 minut jízdy se neplatí, provoz dotuje město, které za jednu výpůjčku uhradí 17,88 Kč, za úvodní měsíc tak radnice podpořila tuto službu občanům částkou okolo dvou set tisíc korun.

Zákaz vjezdu jízdních kol – oprava. Ze zánovních cyklostezek na Schweitzerově a Zikově ulici v Olomouci odstraňuje stavební technika asfaltový povrch. Místní lidé kroutí nad demolicí hlavou, podle města jde o reklamaci vadně zhotovených úseků....

„Zájem o sdílená kola předčil naše očekávání, 12 500 výpůjček za necelý měsíc je opravdu slušný výsledek zájmu. Před uvedením kol do provozu jsme často čelili negativním reakcím některých Přerovanů, kteří nám psali, že je to nadbytečná služba, že ji tu nikdo nechce a nikdo ji nepotřebuje. Ukázalo se, že opak je pravdou," uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

„Rekord je zatím 624 výpůjček za den, což jsme zaznamenali ve čtvrtek 20. července. Často se dostáváme přes 500 výpůjček, a to považujeme za extrémní úspěch,“ informoval v tiskové zprávě Dan Rambousek z firmy nextbike, která sdílená kola provozuje. Firma zatím zaznamenala jen jeden závažnější případ vandalismu, kdy někdo záměrně poškodil vidlici a přední kolo. „Pravděpodobně to udělal cíleným a silným nárazem například do zdi. Pachatele jsme zatím nedohledali, nicméně budeme se spojovat s městskou policií a tyto případy řešit, aby se neopakovaly. Kromě toho se nic zásadního nevyskytlo,“ konstatoval Rambousek. 

Lidé používají kola nejen k urychlení cesty po Přerově, ale i do místních částí či mezi nimi. Pohyb kol je například zřejmý i v nejvzdálenější přerovské místní části Penčice, kde je lidé využívají na trase z Čekyně kvůli chybějícím autobusovým spojům. Po úvodní bezplatné čtvrthodině zaplatí lidé za započatou půlhodinu 24 korun. „Pro časté cestování na delší vzdálenosti je výhodné pořídit si předplatné, které nabízí k první čtvrthodině dalších 30 volných minut, což ve výsledku umožní půjčit si kolo na 45 minut. Měsíční předplatné činí 189 korun, roční pak 1149 korun,“ uvedl na webu města náměstek primátora Vladimír Lichnovský (ANO).

Využíváte sdílená jízdní kola?

Celkem hlasovalo261 čtenářů

Společnost, která se jako jediná do tendru na provoz sdílených kol přihlásila, má na čtyřech desítkách míst ve městě a jeho místních částech rozmístěno 140 bicyklů. Jsou například u nádraží, u bazénu, na náměstí, u výstaviště, u hřbitova, u gymnázií, v rekreační oblasti Laguna či u obchodních center. Sdílená kola i jejich stanoviště její pracovníci stále monitorují.

Nextbike Czech Republic provozuje podle svého webu systém sdílených jízdních kol ve 35 městech. Uživatelé v nich mají k dispozici přes 7000 městských a elektrokol. Letos se tyto služby rozšířily o města jako Česká Třebová, Hořice, Jablonec nad Nisou, Klášterec nad Ohři, Liberec či Moravská Třebová. V důsledku podpory udržitelné dopravy ze strany měst, krajů a partnerů bývá většinou 15 minut na každou jízdu zdarma, uvádějí provozovatelé.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Doprava, sdílená kola, nextbike, půjčování kol, město, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Nečas

Tak snad jedině Milan Lučan starší - protože jeho syn mě obral cca o 1 500 000,- Kč. Když je to zadarmo!

Úterý, 1. srpna 2023, 15:28Odpovědět

Přerovany zaujala sdílená kola. Za první měsíc eviduje firma přes dvanáct tisíc výpůjček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.