Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Šternberská zbrojovka postaví novou halu pro více než stovku pracovníků. Investuje i do fotovoltaiky

Na rozsáhlém rozšíření výrobních kapacit pracuje průmyslový holding Czechoslovak Group, jehož součástí je i šternberská zbrojovka Excalibur Army. V areálu na okraji Šternberku má vzniknout nová hala za 650 milionů korun. K uspokojení výrazné poptávky po produktech obranného průmyslu mají přispět také desítky nových zaměstnanců, které bude podnik v regionu hledat.

Nová výrobní hala pro společnost Excalibur Army má sloužit zejména pro montáž kolových vozidel, zahrnovat bude také potřebné rozsáhlé administrativní prostory. „Finanční náklady na vybudování nové haly se pohybují na úrovni 500 milionů korun, nákup nových technologií má společnost stát přibližně 150 milionů. Aktuálně je projekt nové haly ve fázi technické a finanční přípravy s plánovaným dílčím zahájením provozu 1. výrobní linky na přelomu roku 2024 a 2025,“ přiblížil mluvčí holdingu Czechoslovak Group Andrej Čírtek.

Tržby koncernu vzrostly za rok 2022 o 73 procent na 25 miliard korun, součástí uskupení firem CSG je kromě šternberského podniku dalších několik desítek společností.

Americký gigant Amazon dnes oznámil, že zahájil provoz obřího robotického centra v Kojetíně na Přerovsku. Moderní budova s fotovoltaickou elektrárnou na střeše přišla na více než pět miliard korun a ve finále zaměstná až dva tisíce lidí.

Nová hala a nové technologie umožní podle zástupců firmy Excalibur Army navýšit kapacitu produkce kolové vojenské techniky a zapojit se ve větší míře i do mezinárodních projektů, které souvisejí s nákupy techniky pro Armádu České republiky. „Poptávka po produktech obranného průmyslu prudce rostla ještě před vypuknutím války na Ukrajině. Už v té době byly kapacity Excalibur Army vytížené. I kdyby konflikt skončil v následujících dnech, což se zřejmě nestane, tak ještě řadu let budou evropské armády doplňovat zásoby munice a techniky, které byly použity na Ukrajině. A zároveň posilovat svou pozici, kdy je v současnosti v jednotlivých státech důraz na akceschopnou a moderní armádu. Domníváme se, že perspektiva růstu obranného průmyslu bude desetiletá,“ přiblížil na začátku roku situaci na strojírensko-zbrojařském trhu mluvčí Čírtek.

Vizualizace nové haly šternberského podniku Excalibur Army Zdroj: Czechoslovak Group

Rozšíření výrobních prostor vytvoří 120 pracovních míst. Část z nich plánuje společnost obsadit přesunem existující výrobní linky v rámci šternberského areálu, zbylou část doplní novými pracovníky. „Uvolněný provoz využije prototypová dílna, která dlouhodobě trpí nedostatkem prostoru pro vývoj vozidel v konfiguraci 6x6 a větších,“ podotkl mluvčí.

Areál ve Šternberku podle Čírtka poskytuje firmě dostatek prostoru, protože byl v padesátých letech vybudován jako komplex roztroušených budov, aby byl lépe chráněn například v případě napadení. V současnosti se Excalibur Army bude soustředit na centralizaci a vylepšení logistického řešení výroby. Navíc bude mít nová hala také lepší parametry i například z hlediska spotřeby energií. „Tato opatření jsou dnes již standardem. Jedná se zejména o účinné vytápění a klimatizaci, zateplení a LED osvětlení. K tomu, aby firma využila ekologický potenciál výroby, na střechu, a to nejen v případě nové budovy, plánuje v rámci samostatného projektu instalovat fotovoltaické elektrárny o souhrnném výkonu cca 670 kW. Nákup technologií je ve fázi výběrových řízení,“ doplnil Čírtek.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Podnikání, ekonomika, výroba, investice, průmysl, obranný průmysl, zbrojovka, Excalibur Army, Šternberk, nová hala, stavba, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šternberská zbrojovka postaví novou halu pro více než stovku pracovníků. Investuje i do fotovoltaiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.