Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Úrazů v těžce přístupném terénu přibývá. Hasiči radí, jak bezpečně zvládnout výlety v přírodě

Během července vyjížděli záchranáři v Olomouckém kraji k více než 350 případům obtíží, které se typicky pojí s letním obdobím. Podle poznatků záchranných složek se častěji dějí situace, při kterých je potřeba vydat se na pomoc lidem do těžko přístupných míst. Se zdravotníky tak musí spolupracovat hasiči nebo Horská služba. Ročně se takovýchto komplikovaných případů stanou desítky.

Hluchoněmého cyklistu postihl infarkt myokardu. Díky aplikaci přijeli olomoučtí záchranáři včas

Mobilní aplikace Záchranka pomohla při život ohrožujícím stavu hluchoněmému cyklistovi, se kterým mohli díky programu komunikovat zdravotníci, najít ho a zajistit potřebnou péči. S mužem, kterého nedaleko Kozlova postihly zdravotní potíže,...

Například ve středu odpoledne si sedmiletý chlapec v obci Lipová-lázně na Jesenicku vrazil brzdovou páku do stehna. Při sjíždění trailů nezvládl poslední zatáčku a z kola nešťastně spadl. Právě Jeseníky a Rychlebské hory s vyhlášenou sítí trailů lákají cyklisty i turisty v Olomouckém kraji nejvíce.

K další komplikované situaci došlo ve středu dopoledne v Údolí Bílé Opavy v Jeseníkách. Při túře tam zkolabovala šestnáctiletá dívka, kterou musela Horská služba nejdříve přenést obtížným terénem a následně byla vrtulníkem transportována do ostravské nemocnice. 

Aby se podobným situacím předcházelo, nebo se usnadnila a urychlila dostupnost pomoci, vydali olomoučtí hasiči několik doporučení a pravidel, kterými by se měli turisté řídit. „Mezi ty nejdůležitější zásady patří nepřeceňovat své síly a schopnosti a zároveň mít neustále povědomí o tom, kde jsme a sledovat své okolí,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V přírodě bývá složité určit svou přesnou polohu, která je však pro záchranu klíčová. Nejpřesnější je při volání o pomoc uvést GPS souřadnice z mobilního telefonu, nebo využít aplikaci Záchranka, která automaticky odešle přesnou polohu záchranné službě. „Pokud situace neumožňuje použít mobilní zařízení, pak k lokalizaci poslouží turistické značení, nadzemní elektrické vedení, vodní toky a nádrže nebo také památní místa, jako jsou pomníky či kaple," vysvětlila mluvčí.

Statistika části výjezdů Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje za měsíc červenec
36 výjezdů k alergickým reakcím po bodnutí hmyzem
5 výjezdů k tonutí
246 výjezdů ke kolapsovým stavům (celkový souhrn, ne těch díky teplým letním dnům)
10 výjezdů k popáleninám
83 výjezdů k dopravním nehodám
8 výjezdů k pacientům po pádu z kolobězky
4 výjezdy k pádům z koně
35 prováděných TANRů
89 vzletů Letecké záchranné služby
Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Pomoci mohou také body záchrany, takzvané rescue pointy. Jde o místa v krajině, která jsou označena jasně žlutou tabulkou s unikátním kódem, který záchranářům usnadňuje lokalizaci. Takováto místa hasiči také využívají k přesnějšímu určení rozlohy lesních požárů.

Hasiči také doporučují nepodceňovat podmínky na českých horách a zvolit vhodné oblečení i obutí, přibalit dostatek vody a turistickou lékárničku. „V případě rychlé změny počasí a možných bouřek opusťte hřebeny hor. V lesích pak při silném větru udržujte ostražitost, mohou hrozit pády stromů,“ doplnila Balážová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky hasiči, rady, turistika, záchranáři, vyprošťování, horská služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úrazů v těžce přístupném terénu přibývá. Hasiči radí, jak bezpečně zvládnout výlety v přírodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.