Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Hotely versus Airbnb. V Olomouckém kraji podle statistik výrazně vedou hotely a penziony

Za významnou konkurenci nepovažují provozovatelů hotelů či penzionů v Olomouckém kraji ubytování nabízené prostřednictvím online platformy Airbnb. Systém krátkodobého pronájmu bytů, pokojů či apartmánů funguje 15 let, v kraji tvoří jen malý zlomek z celkového počtu turistických přenocování.

Nejhustší nabídka ubytování prostřednictvím služby Airbnb je v Olomouci, kde si lidé mohou vybrat ze 141 nabídek. Ceny pronájmu na jednu noc se v centru města zpravidla pohybují od 1000 korun do 2000 korun a ve srovnání s ceníkem zavedených hotelů jsou nižší. On-line forma rezervace ubytování v kraji ale zatím příliš rozšířená není. V roce 2021 tam bylo prostřednictvím rezervačních portálů Airbnb, Booking, Expedia Group nebo Tripadvisor evidováno 110 187 přenocování, z toho na tuzemské turisty připadlo 94 379 nocí a na zahraniční návštěvníky 15 808 nocí. V předcovidovém roce 2019 jich bylo 145 846.

Devět nových tramvají pro Olomouc. Dopravní podnik vyhlásil třistamilionovou zakázku

Vozový park tramvají plánuje o devět nových souprav vylepšit Dopravní podnik města Olomouce. Na dodání moderních souprav vypsala městská společnost veřejnou soutěž, firmy se mohou hlásit do poloviny září. Předpokládaná hodnota zakázky se blíží...

Podíl přenocování zajištěných pomocí on-line rezervačních platforem na celkovém počtu je nízký. V hotelech, penzionech a kempech Olomouckého kraje strávili lidé v roce 2021 dohromady 1,653 milionu nocí, meziročně o 2,6 procenta více. Počet noclehů zahraničních hostů se zvýšil o 3,8 procenta na 109 583 nocí, přenocování turistů z Česka přibylo o 2,5 procenta na 1 543 032 nocí.

Služba Airbnb nemá dopad například na poptávku po službách ubytovacího zařízení Barborka nedaleko hlavního vlakového nádraží v Olomouci, které část kapacity vyčlenilo jako penzion. „Zaměřujeme se hlavně na firemní klientelu, takže se nás vliv Airbnb až tak netýká," řekl provozní penzionu Barborka Jakub Sláma. Ceny za ubytování v penzionu se pohybují od 470 korunu za osobu a noc. Podobně se vyjádřilo i několik dalších provozovatelů hotelů a penzionů.

Podle vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu olomoucké radnice Karin Vykydalové má služba Airbnb jen minimální dopad na strukturu ubytovací kapacity v Olomouci. Uvedla, že Olomouc byla vždy zaměřená například na kongresovou turistiku. Tamní hotely mají proto větší kapacitu a jednotlivci ubytovaní prostřednictvím služby Airbnb situaci na trhu nemohou změnit. „Airbnb je ale zajímavé zpestření a je samozřejmě dobře, že Olomouc to má, protože je klientela, která tuto službu vyhledává. Neohrozí to ale podnikání hotelů," uvedla Vykydalová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ubytování, hotel, penzion, Airbnb, statistiky, Český statistický úřad, Olomoucký kraj, cestovní ruch, turistika, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotely versus Airbnb. V Olomouckém kraji podle statistik výrazně vedou hotely a penziony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.