Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Maketa olomoucké věznice prošla obnovou. Odsouzený doplnil místo pro psa či ostnaté dráty

Areál Vazební věznice Olomouc má již takřka dvacet let také svou propracovanou zmenšeninu v měřítku 1:100. Model umístěný v administrativní budově nápravného zařízení nedávno prošel renovací, kterou obstaral jeden z odsouzených. Do zmenšené věznice tak přidal například nové místo pro služebního psa či ostnaté dráty a obnovil i nátěry a lak budov.

Dva cyklisté se zranili při srážce na periferii Prostějova. Policie žádá o pomoc svědky

Policisté z Prostějova hledají svědky, kteří by mohli pomoct s objasněním dopravní nehody dvou cyklistů na jižním okraji města. Dva mladí muži se srazili v pátek večer, jeden z nich měl přitom na stezce nepředvídatelně kličkovat. Při kolizi a...

 

Maketa olomoucké věznice vznikla začala vznikat v roce 2004 a jeden z odsouzených na projektu pracoval ve svém osobní volnu přes 600 hodin. V průběhu roku 2005 pak mohl být model slavnostně představen. „Za samotnou myšlenkou stála prezentace věznice zástupcům různých institucí, kterým byly umožňovány prohlídky, jež zároveň nemohly účastníkům poskytnout ucelený přehled o historické budově a přilehlých prostorách,“ uvedla Petra Nepožitková na webových stránkách Vazební věznice Olomouc a doplnila: „V letošním roce proběhly opravy i úpravy samotného modelu, a to z důvodu mnohých stavebních i bezpečnostních úprav, kterými si věznice prošla od roku 2004 do současnosti.“

Vazební věznice Olomouc sídlí v centru města na křižovatce ulic třída Svobody,Havlíčkova a Švermova a je organizační jednotkou Vězeňské služby ČR pro výkon vazby mužů, žen a mladistvých z regionu Olomouc, Prostějov, Kroměříž, Přerov, Svitavy, Šumperk a Zlín s oddělením pro výkon trestu odnětí svobody mužů zařazených do věznice s ostrahou se středním stupněm zabezpečení a s oddělením pro výkon trestu odnětí svobody žen zařazených do věznice s ostrahou s vysokým stupněm zabezpečení. Celková normová kapacita je 264 osob, z toho 120 pro obviněné a 144 pro odsouzené. Ve věznici pracuje více než 250 příslušníků vězeňské služby a 70 civilních zaměstnanců.
Zdroj: Vazební věznice Olomouc

Na modelu tak ze své iniciativy pracoval odsouzený muž, který aktuálním vylepšením věnoval přibližně dvacet hodin. „Při obnově odsouzený opravil okapy a antény na budovách, kompletně obnovil nátěr a lak na střechách a fasádě, přesadil umístění zahrádky, vyrobil nové oplocení a ostnaté dráty, zřídil nově místo pro odložení služebního psa a repasoval vycházkové dvory,“ přiblížila mluvčí Vazební věznice Olomouc Eva Gürbüz.

Výtvarně nadaný vězeň se letos zapojil také do mezinárodní výstavy a soutěže vězeňského umění v polském Sztumu, kde byl podle mluvčí olomoucké věznice oceněn jako jeden z nejlepších autorů výstavy. „Vězeňská služba vnímá iniciativu odsouzeného k aktivitě pro Vazební věznici Olomouc velmi kladně. Tyto činnosti mají následně vliv na vypracování hodnocení odsouzeného pro soud při žádosti o podmíněné propuštění. V rámci programu Zacházení jsou odsouzeným nabízeny a stanoveny aktivity, které mají pozitivní vliv na pobyt odsouzených ve výkonu trestu odnětí svobody,“ podotkla Eva Gürbüz.

Detailně renovovaný model se nachází v administrativní budově věznice. „V současné době slouží i pro nově nastupující příslušníky, kteří se tímto způsobem seznamují s prostory v celkovém pojetí areálu vazební věznice,“ dodala Petra Nepožitková.

Program zacházení je základní forma cílevědomého a komplexního působení na odsouzeného ve výkonu trestu odnětí svobody, zejména slouží k jejich vedení k přijetí odpovědnosti za spáchaný trestný čin a naplňování účelu trestu. Zpracovává se na základě komplexní zprávy o odsouzeném s ohledem na délku trestu, charakteristiku osobnosti a příčiny trestné činnosti v průběhu jeho pobytu na nástupním oddílu. Obsahuje konkrétně formulovaný cíl působení na odsouzeného, metody zacházení s odsouzeným směřující k dosažení cíle a způsob a četnost hodnocení. Pravidelnou součástí programu zacházení je určení způsobu zaměstnávání odsouzeného, jeho účasti na pracovní terapii, vzdělávání anebo jiné náhradní činnosti, směřující k vytvoření předpokladů pro jeho samostatný způsob života. 
Zdroj: Vězeňská služba České republiky

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vazební věznice Olomouc

Štítky Věznice, vazební věznice Olomouc, práce, vězeň, odsouzený, model věznice, Olomouc, vězeňská služba, program zacházení, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maketa olomoucké věznice prošla obnovou. Odsouzený doplnil místo pro psa či ostnaté dráty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.