Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Přerov plánuje pronajmout desítky nových zahrádek, kolonie má začít fungovat příští podzim

Novou lokalitu pro zahradničení plánuje Přerov vytvořit na jižním okraji města u silnice vedoucí k místní části Újezdec. V kolonii by mohlo vzniknout až devadesát zahrádek, podle zástupců radnice je po takovém místě u Přerovanů dlouhodobě značná poptávka. Pozemky chce město lidem poskytnout formou pronájmu.

Přerov čelí exekuci kvůli sporu o stromky u stezky v polích. Zbytečná kauza, reaguje iniciátor výsadby

Mnohaleté tahanice o oprávněnost vysazení stromků mezi poli na jižním okraji Přerova, dospěly až do fáze exekuce, která čelí právě město. Spolek, z jehož iniciativy alej před lety vznikla, totiž zřejmě po prohraném sporu nepřesadil poslední tři...

Po několikaměsíčním hledání a analyzování možností oznámili zástupci přerovské radnice záměr vybudovat zahrádkářskou kolonii nedaleko výpadovky na Hulín poblíž ulic 9. května a Přerovská. Podle náměstka přerovského primátora Miloslava Dohnala (ODS) by zde mohlo vzniknout čtyřicet až devadesát zahrádek o výměře asi 250 až 400 metrů čtverečních. „Roční pachtovné za užívání zahrádky by činilo 5 korun za metr čtvereční a rok,“ uvedl Dohnal, který se od loňského roku se zastupitelem Petrem Turancem (ANO) zabýval myšlenkou nabídnout občanům města plochy pro pěstební činnost.

Vyznačení místa, kde by měla vzniknout zahrádkářská kolonie. Zdroj: prerov.eu

Roční pronájem za zahrádku by podle nyní uveřejněné ceny vyšel na 1250 až 2000 korun. Přerovský náměstek sdílel záměr také na sociálních sítích, kde se úmysl setkal s velmi kladnou odezvou. „Super myšlenka. Počítám, že zájem bude obrovský. Sama hledám zahrádku už snad 13 let, tak snad se konečně zadaří,“ komentovala jedna z Přerovanek.

Podle aktuální představy je v plánu vytvořit oplocený soubor zahrádek v oblasti, kterou město v současnosti pronajímá k hospodaření zemědělské firmě. „Na pozemku bude zajištěna voda formou studny s ruční pumpou – a na části parcely bude možné umístit dočasné stavby přístřešků pro nářadí,“ přiblížila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Byla by pro vás zajímavá možnost pronajmout si od města či obce zahrádku?

Celkem hlasovalo78 čtenářů

Město plánuje lokalitu připravit v rozsahu podle reálného zájmu Přerovanů, nyní tak bude magistrát shromažďovat žádosti o pronájem respektive propachtování částí vyčleněného pozemku parcelního čísla 5466/138 v katastrálním území Přerov. Zahrádky by pak mohli lidé začít využívat od října příštího roku. „Občané, kteří mají zájem o propachtování části městského pozemku se mohou písemně obrátit na adresu: Magistrát města Přerova, odbor správy majetku města a komunálních služeb, Blahoslavova 3, Přerov," doplnila na webu města mluvčí Chalupová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Zahrádkáři, kolonie, zahrádkářská osada, Přerov, pozemky, pronájem zahrádek, zahrádky Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov plánuje pronajmout desítky nových zahrádek, kolonie má začít fungovat příští podzim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.