Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Přerov čelí exekuci kvůli sporu o stromky u stezky v polích. Zbytečná kauza, reaguje iniciátor výsadby

Mnohaleté tahanice o oprávněnost vysazení stromků mezi poli na jižním okraji Přerova, dospěly až do fáze exekuce, která čelí právě město. Spolek, z jehož iniciativy alej před lety vznikla, totiž zřejmě po prohraném sporu nepřesadil poslední tři stromky a tuto nepeněžitou povinnost měl tak zajistit soudní vykonavatel. Podle předsedy spolku šlo o opomenutí, Přerov chce po organizaci vymáhat poplatky uhrazené exekutorovi.

Na jaře 2017 se pustil spolek Pro Přerov ve spolupráci s veřejností do výsadby stromů a obnovení stezky Pastviska nedaleko Hostýnské ulice na okraji Přerova. Záměr se ale nesetkával u všech s pozitivním přijetím a situace se dostala až do soudních síní. Stromy se měly po verdiktu soudu odstranit nebo přesadit, což měl zajistit spolek, který se o vytvoření aleje původně postaral. „To se ale nestalo, byť iniciátor této výsadby, předseda spolku Pro Přerov a zastupitel za Společně pro Přerov Jan Horký, nám deklaroval, že všechny stromy přesadí. Protože slib nesplnil, dostalo se město do exekuce,“ vysvětlil tajemník magistrátu Petr Mlčoch.

Podle Jana Horkého vznikla celá situace nedopatřením. „Když rozsudek bohužel nabyl právní moci a město se rozhodlo, že se nebude dovolávat, tak jsme stromy ve dvou etapách odstranili. Ale pravděpodobně se stalo, že jsme některé přehlédli. Rozhodně nešlo o úmysl. Tato situace nás moc mrzí a šlo zvednout telefon a upozornit, abychom stromy promptně přesadili. Do dneška nevím, o které se konkrétně jednalo. Nedostal jsem žádnou výzvu, nebo mapku. Chyba nás mrzí, ale vnímáme to tak, že nešlo o stromy, ale hlavně o vytvoření nějaké kauzy,“ míní opoziční zastupitel Jan Horký (Společně pro Přerov).

Žákům v Přerově poslouží nová školní hřiště. Modernizací procházejí o prázdninách i učebny

Sportoviště u přerovských základních škol Svisle a Trávník prošly přes prázdniny rekonstrukcí a od září už budou sloužit žákům. Výrazně rozsáhlejší akcí je renovace multifunkčního hřiště u ZŠ Velká Dlážka, na kterém ještě stavbaři pracují....

Město do aktivity spolku Pro Přerov nevstupovalo finančně, pouze nechalo vypracovat geodetické vytyčení pozemků, což pak bylo potřeba i při soudním sporu. Ten byl nakonec z pohledu snah o zachování kilometrové aleje neúspěšný a kvůli třem posledním stromům došlo nakonec i na jednání s exekutorem. „Předpokládáme, že nařízená exekuce bude v brzké době zastavena. Mrzí nás ale, že spolek nesplněním slibu poškodil pověst města,“ komentoval na webu města přerovský primátor Petr Vrána (ANO).

Stromy totiž ihned po obdržení informace o nařízení exekuce přesadil ze stezky odbor majetku přerovského magistrátu a úkon, který měl zajistit exekutor, tak byl splněn. „Město obratem zaplatilo exekutorovi poplatky ve výši sedm tisíc korun a ty bude vymáhat po spolku Pro Přerov, který výsadbu zajišťoval,“ uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

„Uvidíme, s jakou výzvou město přijde k úhradě poplatků exekutorovi. Vzhledem ke komunikaci města úplně chuť nemám, ale je to věc spolku, a ne mojí osoby. Jako spolek se k tomu postavíme,“ reagoval na požadavek přerovského magistrátu Jan Horký.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Pro Přerov

Štítky Soud, spor, stezka Pastviska, výsadba stromů, exekuce, stromy, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov čelí exekuci kvůli sporu o stromky u stezky v polích. Zbytečná kauza, reaguje iniciátor výsadby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.