Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nový areál v Dluhonicích slouží sportovcům i kultuře. Na druhém konci obce kvapí stavba D1

Další významná část kompenzací za výstavbu posledního chybějícího úseku dálnice D1 u přerovské části Dluhonice oficiálně slouží občanům. Slavnostního otevření se dočkal sportovní a kulturní areál v ulici Na trávníčku. Staré hřiště muselo ustoupit trase autostrády. Na stavbě se podle zástupců ŘSD pracuje ve velmi vysokém tempu, letos se mají stihnout úkony v hodnotě téměř dvou miliard korun.

Multifunkční areál na okraji Dluhonic poslouží dobrovolným hasičům, oddílu národní házené, tenistům a dalším sportovcům. Kromě toho bude k dispozici i ke kulturnímu vyžití, před hlavní budovou stavbaři vytvořili i taneční parket a pódium. Náklady se vyšplhaly takřka na 57 milionů korun.

„Areál je skutečně pěkný, povedl se. Byl občany dlouho očekávaný, není to pouze sportovní areál, ale také místo pro setkávání lidí od jara až do podzimu. K tomu sloužil i minulý areál, ke kterému jsme měli citový vztah a musel bohužel ustoupit výstavbě dálnice,“ komentoval při slavnostním otevření předseda osadního výboru místní části Dluhonice Oldřich Boráň.

Celkově mají v Dluhonicích proběhnout investice za 132 milionů korun, které ze Státního fondu dopravní infrastruktury uvolňuje na žádost města Přerova Olomoucký kraj.

„Hotová je oprava kulturního domu, dále chystáme další etapy, které se budou týkat chodníků, parkovacích stání, veřejného osvětlení či cyklostezky. Připravuje se také rozvojová část Záhumení, kde se bude vytvářet infrastruktura pro budoucí výstavbu rodinných domů,“ shrnul náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Růžová Velkomoravská. Olomouc investuje miliony do zkrášlení rušného průtahu

V průběhu letních měsíců se stavební firma pustila do výměny již nevyhovujícího zábradlí ve středovém dělícím pásu na Velkomoravské ulici v Olomouci. Modernizace bariér pro pěší zde není jedinou novinkou, město nechává v oblasti frekventovaného...

Zatímco na jedné straně Dluhonic září novotou víceúčelové sportoviště, na druhém konci nedaleko železniční trati finišuje bourání tří rodinných domů, které stejně jako staré hřiště musely padnout kvůli vytoužené dopravní stavbě. „Demolice je prakticky hotová, zbývá odvézt suť. Bylo tam mírné zdržení kvůli odpojení plynu, protože demolovat dům s aktivní přípojkou plynu není úplně dobrý nápad. Vše se nakonec podařilo domluvit a bourání mohlo proběhnout,“ podotkl ředitel Správy Brno Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Investice státní organizace běží podle něj na plné obrátky a v souladu se stanoveným harmonogramem. Přípravné činnosti se rozběhly na vybudování desetikilometrového úseku se rozběhly na začátku letošního roku, podle údajů ŘSD se na staveništi pohybuje v pracovní dny až tři sta pracovníků a 130 kusů mechanizace. „Nyní také zkoušíme materiály a piloty pro největší estakádu. Myslím, že za dva tři měsíce už uvidíme, jak pěkně roste nahoru. Překládáme sítě či vysoké napětí, jsou to práce, které nejsou úplně vidět, ale pro přípravu stavby jsou podstatné. Tempo je opravdu velké. Letošní finanční plán stavby je na úrovni takřka dvou miliard korun. Zvládl se obrovský kus práce,“ prohlásil ředitel Fiala.

Právě estakáda u Dluhonic bude technicky zřejmě nejnáročnější částí díla v hodnotě takřka sedmi miliard korun. „Je to takřka kilometr rozsáhlého mostu ve výšce jedenácti metrů. Jde o výzvu pro stavbaře,“ potvrzuje Fiala a zároveň dodává, že tato část blízko obydlené zóny Dluhonic počítá s úpravami pro minimalizaci nepříjemných vlivů na obyvatele obce. „Historicky jsme měnili technické řešení i na přání vlastníků nemovitostí, kteří mají domy blízko trasy dálnice. Estakáda má vlastní protihlukové stěny, tichý asfalt a tak dále. Všechna technicky dostupná opatření, kromě toho, že by silnice šla pod zemí, jsou do projektu zařazená,“ uzavřel David Fiala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, stavba, dálnice, D1, D1 Přerov, Dluhonice, nové hřiště, areál Dluhonice, demolice domů, ŘSD, Olomoucký kraj, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový areál v Dluhonicích slouží sportovcům i kultuře. Na druhém konci obce kvapí stavba D1  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.