Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Prostějov po kritice rozšíří zakázanou zónu pro jedovaté postřiky poblíž dětského hřiště na sídlišti

Radnice v Prostějově po kritice rozšíří zakázanou zónu pro jedovaté postřiky poblíž dětského hřiště na sídlišti Šárka. Zdejší obyvatelé se obávají, že by se herbicid Roundup, kterým město hubí plevel, mohl dostat k dětem. Proti jeho používání dlouhodobě protestuje opozice.

"Začátkem srpna se aplikoval postřik přípravkem Roundup na sídlišti Šárka v blízkosti dětského hřiště. Místní obyvatelé jsou tím velmi znepokojeni. Město přitom ujišťovalo, že se v blízkosti dětských hřišť budou používat alternativní metody hubení plevele. Jedná se o stejnou lokalitu, na kterou jsme upozorňovali již v roce 2020," zlobila se opoziční prostějovská zastupitelka Jana Jílková (Na rovinu), která na problém jedovatých postřiků dlouhodobě upozorňuje.   

O celém problému se začalo veřejně mluvit před několika lety po sérii otrav psů, které podle veterinářů způsobily právě jedovaté postřiky na hubení plevele. Kritika donutila vedení prostějovské radnice, aby ve městě stanovilo zóny zejména poblíž dětských hřišť a škol, kde bude na plevel používat jiné metody. I poté ovšem kritici opakovaně prokázali, že tento slib město nedodržuje.

Hubení plevele mají v Prostějově na starosti místní technické služby. Poslední případ vedení společnosti prověřilo a sdělilo, že tentokrát zakázanou zónu dodrželo. "Pracovník společnosti FCC Prostějov aplikoval postřik přesně v souladu s mapovým podkladem. Aplikace postřiku byla ukončena mezi prvním a druhým vchodem bytového domu. Přesně, jak je vyznačeno v mapovém portálu. Ze strany naší společnosti tedy k pochybení nedošlo," sdělila mluvčí FCC Česká republika Kristina Jakubcová.

Labutě na rybníce v Prostějově neuhynuly kvůli jedovatým postřikům, ukázal toxikologický rozbor

Za úhynem několika mladých labutí v okolí rybníka v Drozdovicích v Prostějově nejsou jedovaté látky, kterými prostějovská radnice ve městě hubí plevel. Ukázalo to toxikologické vyšetření. Přesnou příčinu smrti se však zjistit nepodařilo. Radnice...

Město Prostějov poté oznámilo, že zakázanou zónu na sídlišti Šárka rozšíří. "Abychom do budoucna předešli pochybnostem s dodržením hranice začátku a konce aplikace postřiků v této lokalitě, tak v mapovém podkladu u bytového domu Dolní č. 32, 34, 36 rozšíříme plochu bez použití postřiků na celý chodník podél bytového domu," potvrdila referentka mediální komunikace na prostějovském magistrátu Alena Vrtalová.

Městská zastupitelka Jílková se nicméně snaží prosadit, aby zákaz platit po celém městě. "Například v brněnské městské části Nový Lískovec postupují zcela bez použití těchto škodlivých látek. Přitom se jedná o obrovské sídliště. To by mohlo být pro vedení našeho města velmi inspirativní," navrhuje Jílková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Jana Jílková

Štítky jed, herbicid, Roundup, postřik, Prostějov, dětské hřiště, zákaz, sídliště, plevel, FCC Prostějov, s.r.o., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov po kritice rozšíří zakázanou zónu pro jedovaté postřiky poblíž dětského hřiště na sídlišti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.