Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

VIDEO: Hasiči trénovali potápění ve Výklekách. V unikátních záběrech ukázali tajemství podvodního světa

Hasiči se specializací na potápění se při pravidelném tréninku ponořili pod hladinu lomu ve Výklekách na Přerovsku. V unikátních záběrech ukázali, jak to vypadá na dně oblíbeného lomu, a odhalili tajemství, která se v tichém vodním světě nacházejí. 

"Potápěči z Olomouckého kraje musejí ročně pod hladinou strávit minimálně 10 hodin. Většinou je to ovšem dvojnásobek. Výcviky absolvují dvakrát měsíčně. Součástí týmu potápěčů v našem kraji jsou také nováčci, kteří se zacvičují, aby mohli projít všemi potřebnými kurzy a zkouškami a získat tak oprávnění pro potápěčskou zásahovou činnost," vysvětlila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Potápěči jsou na třech stanicích, mají nepřetržité služby a střídají se s potápěči z Pardubického a Královéhradeckého kraje. Zasahují například u tonoucích osob nebo lidí probořených do ledu, různých pádů do vodních toků, vyhledávání utonulých a pohřešovaných osob nebo vyzvedávání předmětů a vozidel z vody.

VIDEO: Dramatická honička na dálnici u Olomouce. Zloděj v ukradené Toyotě se řítil skoro dvoustovkou

Zloděje, který se v ukradené bílé Toyotě snažil uprchnout do Polska, pronásledovali v noci na dálnici u Olomouce policisté. Cizinec se chvílemi řítil rychlostí skoro dvě stě kilometrů za hodinu, zastavily ho až zátarasy a policejní vůz u Nemilan.

"Aby se hasič stal potápěčem, musí splňovat kritéria daná interními předpisy. Především musí projít speciální lékařskou prohlídkou, splnit plavecké testy a úspěšně absolvovat úvodní potápěčský kurz. Ale ani pak nemůže být z bezpečnostních důvodů nasazován u všech mimořádných událostí a do libovolných hloubek," upozornila mluvčí hasičů. Takový potápěč musí prokázat příslušný počet ponorů v určitých hloubkách.

"Potápěč s nejvyšší kvalifikací instruktora potápění pak na základě minimálně čtyřleté praxe a po více než 100 napotápěných hodinách může zasahovat i v hloubce větší než je 40 metrů, aniž by měl přímý výstup k hladině. Potápěči každoročně absolvují odbornou přípravu a mnoho hodin výcviků," dodala Balážová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky potápění, video, dno, lom, výcvik, hasiči, Výkleky, potápěč, okres Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hasiči trénovali potápění ve Výklekách. V unikátních záběrech ukázali tajemství podvodního světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.