Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Květinová koruna zdobí Arionovu kašnu v Olomouci. Brzy bude v plné kráse

Květinovou královskou korunou ozdobili floristé Arionovu kašnu v centru Olomouce. Na aranžmá využili takřka dva tisíce květin, výzdoba se bude ještě v průběhu následujících týdnů barevně obměňovat. Atraktivní úpravu fontány už nyní obdivují Olomoučané i návštěvníci města.

Několikanásobný mistr České republiky ve floristice Jaromír Kokeš je autorem výzdoby oválné Arionovy kašny v sousedství olomoucké radnice. Aranžmá ztvárňuje královskou korunu královského města Olomouce, další květiny pak podle tvůrců výzdoby symbolizují drahé kameny. Floristé využili pro nazdobení fontány 1850 květin, mezi které se řadí například gladioly, hortenzie, chryzantémy, alstrometrie, heřmánek či lilie. „Některé květiny, například lilie, ještě nejsou rozvité. Je to záměr, aby výzdoba co nejdéle vydržela krásná a také, aby se kolemjdoucím každý den doslova měnila před očima. V plném květu bude výzdoba přibližně za dva dny. Záleží samozřejmě na počasí,“ přiblížil Michal Poláček, mluvčí Výstaviště Flora Olomouc, které se s městem na projektu výzdoby památek spolupracuje.

Již nyní je růžovo-bílé floristické zkrášlení kašny atraktivním bodem Horního náměstí. „Nazdobená kašna se těší zasloužené pozornosti veřejnosti. Obdivují ji jak Olomoučané, tak i turisté,“ potvrzuje Poláček. V plánu jsou podle něj ještě dvě obměny aranžmá. Barevné ladění květin na kašně se změní posledního srpna a také v pátek 8. září.

Arionovu kašnu vytvořil sochař Ivan Theimer z miletínského pískovce a v provozu je od září 2002, kdy doplnila cenný soubor barokních kašen hanácké metropole. Květinová výzdoba má být součástí fontány do poloviny září.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oddělení marketingu - Výstaviště Flora Olomouc

Štítky Květiny, dekorace, výzdoba, aranžmá, Arionova kašna, Olomouc, floristika, Výstaviště Flora, Jaromír Kokeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Květinová koruna zdobí Arionovu kašnu v Olomouci. Brzy bude v plné kráse  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.