Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Až do neděle do rána hrozí v celém kraji velmi silné bouřky s kroupami. Napršet může až 100 milimetrů vody

Od dnešních tří hodin odpoledne až do sobotního rána a pak opět až do nedělního rána hrozí v celém Olomouckém kraji velmi silné bouřky. Meteorologové varují před velkými kroupami a nárazy větru. Za oba dva dny by mohlo dohromady napršet až 100 milimetrů vody, na severu kraje je proto o víkendu vyhlášena i povodňová bdělost.

Výstraha na silné bouřky platí v Olomouckém kraji dnes od 15:00 do soboty do 06:00 ráno a pak opět v sobotu od 15:00 do neděle do 06:00 ráno. Dnes meteorologové očekávají kroupy o velikosti i přes tři centimetry, nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a přívalové srážky až 40 milimetrů. V sobotu by pak v přívalových deštích mohlo napršet až 50, v opakovaných bouřkách i přes 70 milimetrů vody. 

"Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Nárazy větru mohou lámat větve a vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Je nutné zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty a nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce je nutné snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," varují meteorologové.

VIDEO: Lovci bouřek pořídili fascinující záběry temných mraků nad Šternberkem. Vidět byla i tromba

Přes střední Moravu přešla v týdnu rotující bouřka, na sociálních sítích se vzápětí objevila řada fascinujících záběrů. Lidé fotili a natáčeli trombu u Velkého Újezdu na Olomoucku, hrozivý funnel cloud se podařilo zachytit také nad Šternberkem.

Počasí ovlivňuje studená fronta, která se bude o víkendu vlnit nad střední Evropou.

"V pátek bude polojasno, později přibývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 30 až 33 stupňů. V sobotu bude ráno oblačno, ojediněle přeháňky, během dne převážně polojasno. Později večer od západu až zataženo, nejvyšší teploty 27 až 30 stupňů. Bouřky mohou být i velmi silné," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj Zbyněk Návrat z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Meteostanice Chotěšov

Štítky výstraha, bouřka, kroupy, déšť, povodeň, Olomoucký kraj, Český hydrometeorologický ústav, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až do neděle do rána hrozí v celém kraji velmi silné bouřky s kroupami. Napršet může až 100 milimetrů vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.