Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Flora Olomouc přiblížila program podzimní výstavy. Ohlédne se za československými kořeny

Začátek října se v Olomouci ponese v duchu tradiční podzimní etapy nejen pěstitelské výstavy Flora. Ústředním motivem letošního ročníku je připomenutí společných kořenů České a Slovenské republiky. Největší pavilon A olomouckého výstaviště čeká proměna podle návrhu uznávaných floristů.

I letos bude jedním z nejsledovanějších bodů podzimní Flory hlavní expozice, kterou floristé, zahradníci a techničtí pracovníci vytvoří v pavilonu A Výstaviště Flora Olomouc. Výstava s dlouholetou tradicí začne ve čtvrtek 5. října a potrvá do neděle 8. října. Tentokrát ponese podtitul Společné kořeny a připomene 30. výročí rozdělení Československa.

„Kořeny mají na podzimní výstavě hned několikerou symboliku. Jednak jako základ pro zrození a růst všech rostlin, květin, ovoce a zeleniny, z nichž je sestavena hlavní expozice. A pak i jako vyjádření společného pevného základu obou našich republik z někdejšího Československa. Jsou sice rozdělené hranicemi, ale přesto k sobě mají stále blízko a mají bohatou společnou historii obsaženou právě v kořenech. Vyrůstají z ní,“ uvedla v tiskové zprávě Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Podzimní Flora Hortikomplex 2023
Termín: čtvrtek 5. až neděle 8. října 2023
Místo: Výstaviště Flora Olomouc
Čas konání: čtvrtek – sobota 9:00 - 18:00, neděle 9:00 - 17:00
Základní vstupné: 190,- Kč na místě, online zvýhodněné do 28. 9. za 170 Kč, od 29. 9. do 8. 10. za 180 Kč
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ EXPOZIC
Pavilon A: Společné kořeny – hlavní expozice
Přístavba pavilon A přízemí: Expozice Českého zahrádkářského svazu
Přístavba pavilon A patro: Festival gastronomie a nápojů OLIMA
Galerie pavilon A: Gastro Olomouc Olima Cup, Moravský cukrářský šampionát, Flora košt
Venkovní areál: Zahradnické trhy
Pavilon E: Expozice SZIF, Regionální potravina Olomouckého kraje a Klasa
Oranžerie: Koření a byliny, PELERO CZ Spolek pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
Pavilon G: Hanácká včela, mezinárodní včelařská výstava
Pavilon H: Doprovodné trhy + Expozice Dýňodlabání
Terasa pavilonu A: Dny moravských vín
Areál Samba: Doprovodný program
Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

Zatímco ve foyer pavilonu A si návštěvníci budou moct zakoupit výpěstky od tuzemských pěstitelů, v samotné výstavní části pak bude k vidění atraktivní hlavní expozice. „Autory letošní hlavní expozice jsou uznávaní floristé Pavlína Švecová a Zdeněk Kupilík. V pavilonu A vznikne unikátní prostor – svět plný barev, vůní a světla. Existovat bude pouhé čtyři dny, poté nenávratně zmizí. Všechny tak zveme k návštěvě. Pokud si budete chtít začátkem října udělat jedinečné fotky, nebudete mít v Olomouci a jejím okolí lepší příležitost,“ říká Michal Poláček, mluvčí Výstaviště Flora Olomouc.

Součástí podzimní výstavy budou podle osvědčeného modelu také zahradnické trhy, odpočinkové zóny i ochutnávky či například kulinářské soutěže. Na své si přijdou příznivci dezertů i pálenek. Návštěvníci se mohou těšit na Moravský cukrářský šampionát, tedy prestižní cukrářskou soutěž za účasti známého cukráře Josefa Maršálka a herečky Terezy Bebarové. Milovníci kvalitní gastronomie si jistě užijí také soutěžní přehlídku Grand Prix ovocných destilátů Flora košt.

Dalším propojení pěstitelství a gastronomie nabídne také expozice v historické oranžerii, která bude věnovaná koření a bylinkám. Tu zajistí znalci ze spolku pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO. Přímo na místě bude připraven také prodej bylin a koření.

„K podzimní výstavě pak neodmyslitelně patří i bohatý doprovodný program, na venkovní scéně Samba naproti sbírkovým skleníkům bude připraveno pásmo přednášek a workshopů s tipy pro pěstitele či s návody na netradiční podzimní vazby a dekorace. Workshopy a přednášky pak doplní hudební vystoupení,“ dodal mluvčí Poláček.

Na výstavu upozorní i Rozkvetlé olomoucké památky
V souvislosti s podzimní výstavou Flora Olomouc – Hortikomplex pořádá Výstaviště Flora Olomouc ve spolupráci s předními českými floristy od 5. do 15. října akci Rozkvetlé památky – přehlídku jedinečných květinových aranžmá nainstalovaných v olomouckých pamětihodnostech. Týmy floristů své umění letos předvedou v trojici olomouckých kostelů, a to v barokním chrámu sv. Michala, gotickém kostele sv. Mořice a pak také v Husově sboru postaveném v neoklasicistickém slohu.
Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Výstava, expozice, Flora Olomouc, podzimní Flora, příroda, rostliny, květiny, ovoce, zeleniny, program Flora, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Flora Olomouc přiblížila program podzimní výstavy. Ohlédne se za československými kořeny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.