Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Průměrná mzda v Olomouckém kraji za rok vzrostla o sedm procent. Je však třetí nejnižší v zemi

Ve druhém čtvrtletí letošního roku byla v Olomouckém kraji průměrná hrubá měsíční mzda ve výši 38 488 korun, což je ve srovnání se stejným obdobím loňska nárůst o sedm procent. Vzhledem k růstu spotřebitelských cen však mzda reálně klesla o 3,7 procenta.

Statistický úřad nyní zveřejnil předběžné údaje za druhé čtvrtletí roku 2023, kdy průměrná hrubá měsíční mzda na přepočtené počty zaměstnanců v Olomouckém kraji dosáhla 38 488 korun. To je o 2510 korun, respektive o 7 procent, více než ve stejném období minulého roku. Protože se spotřebitelské ceny ve stejném období zvýšily o 11,1 procenta, reálně mzda v kraji poklesla o 3,7 procenta.

"Tempo růstu průměrné hrubé měsíční mzdy bylo v Olomouckém kraji nižší než republikový průměr, který je 7,7 procenta. Mezi kraji je to druhé nejnižší tempo," uvedla Jarmila Benešová z Oddělení informačních služeb Českého statistického úřadu v Olomouci.

Důchody v Olomouckém kraji vzrostly za rok o dva a půl tisíce, v republice ale patří k nejnižším

O více než dva a půl tisíce korun se meziročně zvýšila průměrná výše starobního důchodu v Olomouckém kraji, v prosinci 2022 dosahovala úrovně 17 595 korun. Tato hodnota je podle dat Českého statistického úřadu ve srovnání s ostatními regiony České...

V celé České republice byla průměrná mzda 43 193 korun, v mezikrajském srovnání jde v Olomouckém kraji o třetí nejnižší hodnotu mzdy, nižší byla pouze v Karlovarském a Pardubickém kraji. V regionu bylo ve 2. čtvrtletí roku 2023 po přepočtu na plně zaměstnané 218,8 tisíc osob.

V celém prvním pololetí letošního roku byla průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnanců v Olomouckém kraji 37 461 korun, opět třetí nejnižší hodnota v České republice. Celorepublikový průměr byl 42 249 korun. Nejvyšší průměrná mzda byla v Praze, byla vyšší o více než 15 tisíc korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky Olomoucký kraj, mzda, průměrná mzda, růst, Český statistický úřad, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Olomouckém kraji za rok vzrostla o sedm procent. Je však třetí nejnižší v zemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.