Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Dřina a nekončící boj. Hasič z Přerova popisuje své zkušenosti z hořícího Řecka

Na pomoc řeckým hasičům, kteří bojovali s rozsáhlými požáry přijelo i několik desítek požárníků z Česka. Mezi nimi byl i velitel čety z přerovské hasičské stanice Pavel Bernhauer. Ten bude své nové zkušenosti předávat ostatním hasičům v Olomouckém kraji.

V Řecku strávil Pavel Bernhauer osm dní. Boj s požárem popisuje jako mnohahodinovou vyčerpávající dřinu a fyzické i psychické nasazení, které ještě nezažil. „Byla to ale obrovská zkušenost, která mě profesně posunula dál. Jako pozitivní vnímám především to, že jsme si tam uvědomili, na jak vysoké úrovni u nás v republice máme požární ochranu a bezpečnostní systém,“ dodal Bernhauer.

Spolu s Pavlem Bernhauerem se do Řecka vypravili i jeho tři kolegové. Společně se čtyři hasiči znají několik let, což bylo velikou výhodou. „Pomáhali jsme si nejen mezi sebou, ale všichni čeští hasiči. Bylo úplně jedno, kdo je z jakého kraje nebo stanice, spolupracovali jsme,“ popsal velitel.

Následky intenzivních dešťů a bouřek zaměstnaly v noci z pondělí na úterý hasiče v Olomouckém kraji. Profesionální a dobrovolné jednotky evidují 33 výjezdů napříč regionem. V Bělkovicích-Lašťanech a ve Velkém Týnci na Olomoucku došlo k zatopení...

Nejtěžší situaci zažili hasiči u obce Giannouli. Ta byla v přímém ohrožení a již zcela evakuována. Nakonec se oblast, navzdory nepříznivým podmínkám, kdy se požár šířil z několika směrů, podařilo uchránit. „Bylo to fyzicky i psychicky náročné. Nedařilo se nám oheň dostat pod kontrolu, řešili jsme nedostatek vody, proměnlivý vítr… Byla to trochu beznaděj. Ale nakonec jsme vše zvládli a na konci byla nálada optimističtější," dodal.

Po osmi dnech intenziního nasazení se všichni čeští hasiči už těšili domů. „Večer jsme občas s klukama mrkli na zprávy a těšila nás kladná odezva. Bylo vidět, že nás lidé doma podporují. Jsem hlavně rád, že jsme se všichni v pořádku vrátili domů,“ uzavřel Bernhauer.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky hasiči, Řecko, požáry, Přerov, Pavel Bernhauer, přírodní katastrofa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřina a nekončící boj. Hasič z Přerova popisuje své zkušenosti z hořícího Řecka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.