Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Litovel má nový skatepark. Je jedním z top v celé republice, míní vedení asociace

V Litovli na Olomoucku zkolaudovali nový skatepark. Stavební práce zahájili pracovníci letos na jaře a součástí volnočasového areálu je i takzvaný pumptrack. Skatepark by měl výrazně pomoct popularizaci jízdy na skateboardu. Otevření areálu proběhne tuto sobotu.

Nový skatepark a pumptrack stojí na louce u koupaliště v okrajové části Litovle. O stavbu se postarala společnost Hydro Gas Manufacture z Ostravy, která je jednou ze dvou specializovaných firem na tyto stavby v České republice. Skatepark se rozkládá na ploše 1054 metrů čtverečních a pumptrack na 310 metrech čtverečních.

Na zastávce Výstaviště Flora v Olomouci se stala ve čtvrtek odpoledne nehoda, po které už nebylo sedmaosmdesátileté důchodkyni pomoci. Ženě přivřely dveře tramvaje nohu při vystupování a následoval její pád. Přesto se souprava rozjela a došlo k...

Původní datum dokončení odhadovala firma na 29. září, kolaudace a uvedení do provozu ale proběhlo se zhruba dvoutýdenním předstihem. Sportoviště stálo litovelskou radnici jedenáct a půl milionu korun a nahradilo tak plechový skatepark na sídlišti, který se potýkal s odporem místních obyvatel. Radnice se proto podle starosty Viktora Kohouta (SNK Litovel) rozhodla investovat do stavby nového areálu s nehlučným povrchem dál od husté obytné zástavby.

Podle předsedy České asociace skateboardingu Jana Lankaše pomůže otevření sportoviště i skateboardingové scéně v Olomouckém kraji. „My máme poměrně silnou klubovou základnu v Praze, pak máme Jihlavu a potom je to Ostrava, Havířov, Orlová,“ vyčetl předseda některá z měst, kde kluby fungují.

Právě v Litovli by podle Lankaše měl vzniknout další skateboardingový klub, který bude fungovat pod asociací. „Pro nás to znamená, že to je potenciální líheň budoucích reprezentantů od těch nejmenších,“ objasnil.

Samotný skatepark hodnotí asociace kladně. „Je to jeden z top skateparků,“ okomentoval sportoviště člen výkonného výboru asociace Petr Vašut s tím, že skateparků se dnes buduje spousta. „Vypíchl bych, že ten skatepark je členitý a má nezvyklý tvar do písmena L, což se moc nevidí. Vypadá hodně dobře a hodně propracovaně,“ konstatoval. Právě Vašut bude jednat o existenci skateboardingového klubu v Litovli, který by byl součástí organizace.

Kdo získá poštovní budovu na náměstí v Olomouci? Stát městu zřejmě nevyhoví

Nejen se zrušením pobočky ale také s následným prodejem rozlehlé historické budovy v samotném centru Olomouce počítala Česká pošta a pokračuje v aktivitách směřujících k tomuto cíli. Od 1. července navštěvovaná úřadovna na Horním náměstí osiřela....

„Musím zdůraznit disciplínu bazén, který nebývá vůbec často ve skateparcích,“ pokračoval Vašut. Právě tato uzavřená disciplína zapuštěná do země není podle obou členů asociace obvyklá. „Bazén nemá u nás v republice vybudovanou takovou základnu už roky. Takže je super, že tam je. Zejména proto, že se na tom lidi budou učit jezdit,“ navázal Lankaš.

„Co se týká dalších prvků, tak je jich tam dost a jsou různorodé. Každý si tam najde svoji cestu, ať je člověk začátečník nebo profík,“ doplnil Vašut.

Potenciál litovelského skateparku také vidí Lankaš v možnosti pořádání celorepublikových soutěží. „Doufám, že třeba příští rok uspořádáme Český pohár skateboardingu pro juniory, který pořádáme už třetím rokem,“ doplnil v závěru Lankaš s tím, že jednotlivé zastávky soutěže si navzájem organizují samotné místní kluby.

Součástí sobotního slavnostního otevření bude také soutěž s názvem Skate Contest, na jejíž organizaci se Vašut podílí. V ní se bude soutěžit o 40 tisíc korun, přičemž soutěžící budou rozdělení do tří kategorií: děti a mladiství do 16 let, muži od 17 let a samostatnou kategorii bez ohledu na věk dostanou jezdkyně.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Litovel

Štítky skatepark, pumptrack, skateboard, stavba, mládež, investice, Litovel, Olomoucký kraj, skateboarding, soutěž, otevření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litovel má nový skatepark. Je to jeden z top skateparků, míní vedení asociace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.