Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Na Svatém Kopečku vznikne zařízení pro bývalé vězně. Křesťanský spolek jim pomůže s návratem do života

Na Svatém Kopečku u Olomouce vznikne zařízení pro propuštěné vězně. Křesťanský spolek Druhá míle chce bývalé trestance připravovat na začlenění zpět do normálního života, bydlení najdou v areálu Arcibiskupských lesů a statků Olomouc. Obyvatelé o tomto plánu nevěděli.

Zařízení ve Dvorského ulici, pobývat v něm budou pouze vybraní vězni. Podle předsedy městské části Františka Prášila obyvatelé Svatého Kopečku o plánu nebyli předem informováni.

Nezisková organizace chce poskytnout během roku zázemí až 12 vybraným klientům, s nimiž budou její členové už několik měsíců před propuštěním v kontaktu. "Každý z nich by u nás měl strávit jeden rok a po této době by měl být připravený znovu se postavit na vlastní nohy," uvedl předseda spolku Druhá míle Milan Vašek

Službu chce s dalšími 15 kolegy postavit na pracovních kompetencích a klienty tak maximálně zapojit do pracovních činností v zahradě areálu arcibiskupských lesů, ale i na ostatních místech. "Chceme, aby čas věnovali aktivitám, které budou prospěšné pro místní obyvatele nebo třeba klienty nedalekého hospice, a zároveň jim pomohou osvojit si pracovní návyky a také zčásti uhradit svůj pobyt," uvedl Vašek.

Zchátralá zastávka na Svatém Kopečku ustoupila dobročinnému projektu pro hospic. Pomáhali i Sigmáci

Zahrada hospice na Svatém Kopečku už není skrytá za nevzhlednými budovami zastávky či bývalé hasičárny. Projekt zkrášlení a zpřístupnění prostoru zařízení, které pomáhá nevyléčitelně nemocným, postoupil do další etapy. S demoličními pracemi...

Střechu nad hlavou by zde měli získat lidé, kteří si ve vězení odseděli delší tresty za těžké trestné činy. Zástupce spolku však ujišťuje, že není žádný důvod k obavám. "Jde o uzavřený objekt za vysokými zdmi. Půjde o centrum sociální rehabilitace, ne o azylový dům. Systém je nastaven tak, že když klient přichází do služby, už se s ním tři až šest měsíců předtím pracuje. Ten člověk je tipován, musí tam být vůle, uvědomění, přijmutí toho trestu. Máme například nulovou toleranci alkoholu. Ti lidé budou žít v křesťanské komunitě, kde budou muset pracovat," řekl předseda spolku. Doplnil, že vyloučeni jsou ve výběru lidé, kteří spáchali sexuální delikty a s psychiatrickými diagnózami.

Místní obyvatele spolek o záměru dopředu neinformoval. "Tuto informaci slyším poprvé, jsem z toho překvapený," řekl předseda městské části Svatý Kopeček František Prášil. Poukázal na to, že na Svatém Kopečku je již domov pro nesoběstačné bezdomovce nebo například dětský diagnostický ústav.

"Na místní části jsme to neprojednávali, projednávali jsme to s krajem, informovali jsme primátora a hejtmana a také ministerstvo. Máme dlouholeté zkušenosti a dobře nastavený systém tak, aby nedocházelo k žádným problémům," uvedl předseda spolku Druhá míle s tím, že nyní očekává veřejnou diskusi. "Víme, že to může vyvolat vlnu nevole. Jsme připraveni jednat a záměr a pravidla vysvětlovat," dodal Vašek.

Druhá míle je nezisková organizace, která se zaměřuje na vzdělávání, sociální služby, poradenství a práci s klienty s chováním náročným na péči. Název si vypůjčila z Ježíšova pokynu v evangeliu: Když tě někdo nutí, abys ho doprovázel jednu míli, jdi s ním dvě. 

Co si myslíte o zařízení pro bývalé vězně na Svatém Kopečku?

Celkem hlasovalo1285 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj/m-ARK

Štítky spolek, pomoc, církve, vězeň, propuštění, zařízení, pobyt, začlenění, Svatý Kopeček, Olomouc, František Prášil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Svatém Kopečku vznikne zařízení pro bývalé vězně. Křesťanský spolek jim pomůže s návratem do života  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.