Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

FOTOGALERIE: Jak to vypadá v Amazonu? Kojetínské centrum je plné technologií, elektroniky a robotů

Americký gigant Amazon ve svém obřím distribučním centru v Kojetíně na Přerovsku zaměstnává již 1500 z konečného počtu 2000 inženýrů, odborníků na robotiku, IT specialistů a lidí, kteří balí a expedují zásilky. Centrum je nabité technologiemi, roboty a elektronikou.

Jedna z nejmodernějších budov svého druhu v zemi, která vznikla na pozemcích bývalého cukrovaru, má čtyři podlaží a na první pohled ohromí svou obrovskou rozlohou. Na celkové ploše téměř 190 tisíc metrů čtverečních pracují tisíce robotických jednotek, které například zvedají, ukládají, zasouvají a přemisťují speciální kontejnery se zásilkami. V novém centru jsou robotické paletizátory a depaletizátory, které manipulují s těžkými břemeny, nebo robotické třídiče, které vykonávají opakující se úkoly, jako jsou zvedání, stohování, otáčení a umisťování balíků.

"Díky robotům jsme schopni daleko rychleji a s daleko menší námahou dodat zboží zákazníkovi. Amazon poskytuje jedny z nejpokročilejších pracovišť svého druhu na světě," tvrdí šéf Amazonu pro ČR Michal Šmíd.

Americký gigant Amazon dnes oznámil, že zahájil provoz obřího robotického centra v Kojetíně na Přerovsku. Moderní budova s fotovoltaickou elektrárnou na střeše přišla na více než pět miliard korun a ve finále zaměstná až dva tisíce lidí.

Vše je řízeno elektronicky, budova je prošpikována technologiemi a je uhlíkově neutrální. Logistické centrum si vyžádalo investici více než pět miliard korun. "Pořád nabíráme zaměstnance. Začínali jsme s denní směnou, nyní jsme rozjeli první část noční směny a za dva týdny budeme rozjíždět i poslední část noční směny," uvedl Šmíd. V předvánoční špičce centrum v Kojetíně denně odbaví několik stovek tisíc zásilek. Autobusy sem zaměstnance sváží z širokého okolí, z Brna, Přerova, Zlína nebo Olomouce.

Amazon tak pomalu proměňuje život v celém regionu a zásadně mění zdejší pracovní trh. Nástupní mzda činí 190 korun na hodinu, u vedoucích týmů 225 korun. V Kojetíně rostou ceny nemovitostí, kraj zde například nedávno zřídil stanici zdravotnické záchranné služby. 

Gigantické centrum však přineslo také obavy ze zvýšení dopravy a nedostatečné infrastruktury. "Význam tohoto projektu opravdu přesahuje hranice města, ale i celého kraje. Je to mimořádný počin, který vzbudil určitou polarizaci. Jsem přesvědčen, že misky vah se nakonec přikloní v jeho prospěch, a pokud ne všichni, tak velká většina lidí, kteří žijí v blízkosti, se s ním ztotožní," doufá starosta Kojetína Leoš Ptáček (Kojetín 2022).

Díky Amazonu vznikne v Kojetíně pobočka záchranky. Je to obrovský benefit pro obyvatele, míní starosta

Obří distribuční centrum společnosti Amazon, které se v Kojetíně na Přerovsku otevře ve druhé polovině června, přinese tomuto regionu jeden významný benefit. Zdravotnická záchranná služba zde kvůli nárůstu dopravy a zaměstnanců otevře stanici....

Hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) ubezpečil, že situaci bude kraj pozorně sledovat. "Od počátku jsme měli snahu tento projekt podporovat, i když jsme viděli určitá úskalí, například zda je připravena dopravní infrastruktura nebo zda kamiony nebudou ničit silnice. Odpovědi, které jsme od zástupcům Amazonu dostali, ukázaly, že tento projekt můžeme podporovat i nadále. A nadále to budeme mít v patrnosti," slíbil hejtman.

Podle prvních zkušeností tři měsíce provozu nového distribučního centra zatím žádné dramatické zvýšení dopravy neznamenaly. Ředitel Amazonu pro ČR Šmíd nic takového neočekává ani po spouštění plného provozu. "Máme zkušenosti už z Dobrovíze, kde kamiony využívají hlavně dálnici a nejezdí po okreskách. Všem dopravcům to silně doporučujeme," řekl ředitel.

Americký Amazon, který spolu s Googlem, Applem a Microsoftem patří k takzvané velké čtyřce, působí v ČR od roku 2013. Celkem zde už investoval přes 26 miliard korun, první distribuční centrum otevřel v roce 2015 v obci Dobrovíz u Prahy, kde pracuje 3000 lidí.

Fotovoltaika, tepelná čerpadla, nabíječky a včelí úly
Fotovoltaické panely na střeše mají výkonu 4 MW, což pokryje až 68 procent spotřeby. Vytápění je pomocí tepelných čerpadel, ohřev teplé vody zajišťují ze 75 procent rovněž tepelná čerpadla. Hala stojí na pozemcích bývalých usazovacích nádrží cukrovaru, které bylo nutné sanovat a odstranit ekologické zátěže. Při výstavbě dovezly 6800 panelů o váze přes 80 tisíc tun vlaky, které tak nahradily 2267 kamionů. V areálu je broukoviště, ještěrkoviště, hmyzí hotely, včelí úly a louka. Vysazeno bylo 500 stromů, 300 v areálu, zbytek v Kojetíně. Dešťová voda je sváděná do retenční nádrže o objemu 9,5 tisíce kubíků, v areálu je více než 30 nabíjecích stanic pro elektromobily.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky Amazon, robot, centrum, technologie, Kojetín, okres Přerov, projekt, Michal Šmíd, Česko, tepelné čerpadlo, Microsoft, Google

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Jak to vypadá v Amazonu? Kojetínské centrum je plné technologií, elektroniky a robotů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.