Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Starostka Města Libavá usvědčená ze zpronevěry tlak neustála. Ke konci září chce rezignovat

, aktualizováno 19. září 2023, 12:38

Dva týdny po odmítnutí rezignace na zastupitelstvu se starostka Města Libavá Štěpánka Tichá rozhodla rezignovat na svou funkci. Starostku policisté usvědčili z mnohaměsíčních nezákonných praktik, kdy falešně zaměstnávala brigádníky a peníze si nechávala. Před soud ale nešla, státní zástupkyně trestní stíhání podmíněně zastavila. Tichá tak mohla zůstat ve vedení obce, což někteří obyvatelé a představitelé opozice hlasitě kritizovali.

Město Libavá dál povede starostka usvědčená ze zpronevěry. Je to ostuda, řekl hejtman

Devítičlenné zastupitelstvo města Libavá těsnou většinou pěti hlasů odmítlo zařadit na program bod o odvolání starostky Štěpánky Tiché. Tu usvědčili kriminalisté ze zpronevěry obecních peněz, představitelka obce peníze vrátila a dohodla se...

Starostka Města Libavá Štěpánka Tichá (SNK - Nezávislá Libavá) svůj úmysl rezignovat ke 30. září potvrdila na dotaz Hanácké Drbny. „Záměr skončit jsem oznámila zástupkyni opozice s tím, že ji slušně žádám, aby nechali toho lynče. Ač jsem způsobila chybu, tak jsem si neuvědomila, jaké dopady bude mít tato situace na mou rodinu, která si takové chování nezaslouží,“ komentovala rozhodnutí opustit post ve vedení obce starostka Tichá.

Štěpánka Tichá je jednou ze tří obviněných v kauze zpronevěry peněz Města Libavá. Do nezákonného jednání se zapojily také dvě pracovnice obecního úřadu. Na webu obce mimochodem dnes starostka uveřejnila oznámení o tom, že samospráva hledá novou účetní či účetního.

Měl by politik usvědčený ze zpronevěry zůstat ve veřejné funkci?

Celkem hlasovalo802 čtenářů

Starostka měla například od poloviny roku 2020 až do dubna 2022 fiktivně zaměstnávat svou matku a upravenými výkazy získala přes sto tisíc korun ve svůj prospěch. Falešné smlouvy a faktury vystavovala starostka se zaměstnankyněmi i na občany, kteří o tom vůbec neměli tušení. Peníze za práce, které neproběhly, si opět ponechaly. O případu informoval server Seznam Zprávy, hlavní představitelka Města Libavá ale informace o trestním stíhání odmítala. Novináři si tak podle zákona o svobodném přístupu vyžádali usnesení z okresního státního zastupitelství v Olomouci, které jednání žen zjištěné hospodářskou kriminálkou popisuje.

Obviněným udělila státní zástupkyně Lenka Svobodová pokuty 15 respektive 10 tisíc korun a po úhradě škod a vyjádření lítosti trestní stíhání letos v červenci podmíněně zastavila. Štěpánka Tichá tak mohla zůstat ve funkci, což se však z etického hlediska u mnoha lidí nesetkalo s pochopením.

Podmínečný verdikt pro starostku z Libavé projde přezkoumáním. Po zpronevěře statisíců odmítla skončit

Státní úřady se budou dál zabývat případem zpronevěry, ke které došlo ve Městě Libavá pod vedením starostky Štěpánky Tiché. Ta se k falšování pracovních výkazů a odklonění 407 tisíc korun přiznala a okresní státní zastupitelství podmíněně...

Opoziční zastupitelé na začátku září chtěli hlasovat o odvolání starostky a volbě nového starosty. Na jednání přijel apelovat na správný morální postoj tamních politiků i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN).  Jenže než mohl promluvit, Štěpánka Tichá s podporou čtyř koaličních partnerů zamítla zařazení bodu o svém odvolání do programu zastupitelstva. „ Myslím, že jsem pro občany udělala tolik. Nikdy jsem nikomu neodmítla pomoct. Nejsem odsouzená, je to pravomocně ukončeno. Lituju toho a velice se za to stydím. Chci dokázat, že to umím dělat ještě líp, bez toho, co jsem učinila,“ hájila se Tichá.

Členové opozice opustili jednání s odhodláním podniknout další kroky k obměně ve vedení obce. Obrátili se například na Nejvyšší státní zastupitelství s požadavkem o přezkoumání podmíněného zastavení trestního stíhání starostky. Státní úřad předal věc na krajskou úroveň do Olomouce, kde by v následujících týdnech měli záležitost znovu posoudit.

„Paní starostka mi lhala do očí, když jsem se jí ptala, jestli je obec a také ona vyšetřována policií. Vrátila peníze, ale její chování je nepřípustné. Pro stát je možná 400 tisíc málo peněz, ale pro naši obec je to hodně. A to se jedná jen o prokázané skutky,“ komentovala před nedávnem opoziční zastupitelka Oldřiška Valtošová.

Aktuální krok starostky a vyvození politické odpovědnosti vítá hejtman Olomouckého kraje. „Oceňuji, že se paní starostka z Libavé rozhodla po své kauze rezignovat na svou funkci. Věřím, že se tím otevírá cesta ke zklidnění politicky rozjitřené situaci v obci,“ komentoval na sociálních sítích Josef Suchánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, zpronevěra, peníze, starostka Město Libavá, Libavá, Štěpánka Tichá, rezignace starostka, rezignace, rezignace Libavá, vyšetřování, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostka Města Libavá usvědčená ze zpronevěry tlak neustála. Ke konci září chce rezignovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.