Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Podmínečný verdikt pro starostku z Libavé projde přezkoumáním. Po zpronevěře statisíců odmítla skončit

Státní úřady se budou dál zabývat případem zpronevěry, ke které došlo ve Městě Libavá pod vedením starostky Štěpánky Tiché. Ta se k falšování pracovních výkazů a odklonění 407 tisíc korun přiznala a okresní státní zastupitelství podmíněně zastavilo jejich trestní stíhání. Čelní představitelka vesnice na okraji vojenského újezdu se nevzdala své funkce a odvolat ji odmítli i její partneři ze zastupitelstva. Hlasitě proti je opozice, jako nevhodný vnímá takový postoj i hejtman Olomouckého kraje.

Český rozhlas Radiožurnál přinesl ve čtvrtek informaci, že krajské státní zastupitelství v Olomouci prověří podmíněné zastavení trestního stíhání starostky Města Libavá Štěpánky Tiché (SNK – Nezávislá Libavá. „Podáním se budeme zabývat, do dvou měsíců bude vyřízeno,“ uvedl pro Radiožurnál Vít Kasík, který je pověřen vedením olomouckého krajského zastupitelství. To se tak zaměří na verdikt okresního zastupitelství, díky kterému může starostka usvědčená ze zpronevěry zůstat ve vedení obce.

Řadu kroků proti tomuto stavu se snaží podniknout opoziční zastupitelé Města Libavá. Základní postup pro odvolání starostky ztroskotal na úterním zasedání vedení obce, kdy starostka společně se čtyřmi koaličními partnery odmítla zařadit hlasování o svém odvolání do programu. „Oslovíme ministerstvo spravedlnosti, dále také Krajské státní zastupitelství v Olomouci pro přezkum usnesení a také se obrátíme na ombudsmana. Nejde o opozici, ale o občany, byla poškozována jejich práva, zneužívány jejich údaje, vystavovaly se na ně faktury,“ upozornil opoziční zastupitel Vojtěch Smékal.  

To potvrdila také jedna z obyvatelek Města Libavá, jejíž syn se nevědomky stal jednou z figur v defraudační hře starostky a dvou pracovnic obecního úřadu. „Dozvěděli jsme se to až od vyšetřovatelů, že na syna byla vedená nějaká smlouva. Podle ní měl dělat kotelníka, v té době byl student, teprve mu bude dvacet let. Co když po něm někdo bude chtít nějaké daně z příjmu, o kterém nic nevěděl a nic nedostal a ani neodvedl,“ dělá si starosti paní Pavlína.

Město Libavá dál povede starostka usvědčená ze zpronevěry. Je to ostuda, řekl hejtman

Devítičlenné zastupitelstvo města Libavá těsnou většinou pěti hlasů odmítlo zařadit na program bod o odvolání starostky Štěpánky Tiché. Tu usvědčili kriminalisté ze zpronevěry obecních peněz, představitelka obce peníze vrátila a dohodla se...

Fiktivními smlouvami s brigádníky si starostka přivlastnila z obecní kasy 407 tisíc korun, podle opozice je ale škoda možná ještě větší. „Obáváme se, že s tímto vedením dojdeme k bankrotu. Podobná situace byla nedaleko a obec se z toho dostávala mnoho let. Obyčejný člověk to pocítí a už teď je u nás znát problém s vodou či veřejným osvětlením,“ přemítá Smékal.

Čtyři zastupitelé z devítičlenné skupiny pověřené vedením obce ale drží nad starostkou ochrannou ruku. „Svět není černý a bílý, svět je barevný. Kdybychom to složili, tak je tady do voleb pověřený člověk z ministerstva vnitra. Žádné dotace, sekání trávy, odklizení sněhu. Všechno se zastaví, jen by zaplatil faktury za smlouvy, které jsou uzavřené. Bráním obec, aby se nezastavil život a mám obavy, že ostatní to nemyslí s obcí tak dobře,“ argumentoval zastupitel Josef Schmid, který je jedním z koaličních partnerů starostky a podobně mluvili i jeho kolegové. „Není možné starostce vyčítat jen to špatné, udělala také hodně přínosného,“ říkala občanům na zasedání zastupitelka Zdeňka Furišová.

Měl by politik usvědčený ze zpronevěry zůstat ve veřejné funkci?

Celkem hlasovalo802 čtenářů

Podle politologa Pavla Šaradína z Univerzity Palackého ale obavy z řízení obce ministerským úředníkem nejsou na místě. „Zastupitelstvo by v případě odvolání starostky ze svého středu vybralo někoho jiného, kdo by obec vedl. Mohlo by k tomu dojít ještě na stejném zasedání. Taková prohlášení byla naprosto zcestná. Pokud by poklesl počet zastupitelů pod zákonem danou hranici, tak by se konaly předčasné volby,“ komentoval odborník z olomoucké univerzity.

Ten zároveň vnímá negativní obraz, který celá situace vrhá na malou obec. „Myslím, že k zastupitelstvu vůbec nemělo dojít, starostka měla sama rezignovat na svůj mandát, to by bylo nejčistší řešení. Politická kultura velí, že kvůli takové záležitosti by měli volení reprezentanti odstupovat. Druhá věc je, že starostka ani zastupitelé si neuvědomují, do jakých problémů Město Libavá dostávají. Budou chtít čerpat dotace, účastnit se meziobecních spoluprací, jezdit jednat na kraj. Budou potřebovat pomoct a myslím, že v tomhle směru je to může poškodit, protože vstřícnost zřejmě nacházet nebudou. Může to mít vliv na kvalitu života v obci,“ upozorňuje docent Šaradín.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, zpronevěra, peníze, starostka Město Libavá, Libavá, Štěpánka Tichá, vyšetřování, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínečný verdikt pro starostku z Libavé projde přezkoumáním. Po zpronevěře statisíců odmítla skončit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.