Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Město Libavá dál povede starostka usvědčená ze zpronevěry. Je to ostuda, řekl hejtman

Devítičlenné zastupitelstvo města Libavá těsnou většinou pěti hlasů odmítlo zařadit na program bod o odvolání starostky Štěpánky Tiché. Tu usvědčili kriminalisté ze zpronevěry obecních peněz, představitelka obce peníze vrátila a dohodla se státním zastupitelstvím na podmínečném zastavení jejího stíhání. Ve funkci tak zůstává dál. Na zasedání do obce na okraji vojenského újezdu dorazil i hejtman Olomouckého kraje, který situaci označil za ostudnou.

Opoziční zastupitel Města Libavá Vojtěch Smékal navrhl změnu programu zastupitelstva, do kterého chtěl zařadit odvolání starostky Štěpánky Tiché (SNK – Nezávislá Libavá) a volbu nového starosty. Hned v úvodu proběhlo rychlé hlasování, po kterém bylo jasné, že tyto body se do programu nedostanou. Starostka a její koaliční partneři Petr Novák, Josef Schmid, Zdeňka Furišová a Pavel Stavinoha hlasovali proti. To sledoval jako host kromě desítek místních občanů i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN). Ten si vzal také slovo a promluvil k zastupitelům a občanům. Ve své řeči zdůraznil, že nemá žádné pravomoci k odvolání starostky, ale považuje za vhodné, aby vyvodila ze svého jednání osobní zodpovědnost. Žena stojící v čele obce s přibližně šesti sty obyvateli se stala terčem vyšetřování, které prokázalo, že společně se dvěma pracovnicemi obecního úřadu čerpala z obecního rozpočtu peníze na fiktivní faktury a smlouvy, kterými zaměstnávala různé osoby. Ti přitom o práci pro obec ani neměli tušení a žádné peníze nedostávali.

„Je to průšvih a já to cítím také jako ostudu Olomouckého kraje. Takto se představitel obce nemůže zachovat. Nebyl to navíc jednotlivý exces, kdy člověk někdy může udělat chybu. Šlo o dlouhodobé rozkrádání a měla by z toho vyvodit důsledky a odstoupit bez ohledu na cokoliv,“ prohlásil již mimo sál hejtman. Po jeho promluvě odešli ze zasedání i čtyři opoziční zastupitelé a s nimi celá řada obyvatel Města Libavá, kteří se setrváním starostky ve funkci zásadně nesouhlasí.

Starostka Města Libavá falešnými výkazy brigád obrala obec o stovky tisíc. Po přiznání zůstává ve funkci

Ke zpronevěře se podle serveru Seznam zprávy přiznala starostka Města Libavá Štěpánka Tichá společně s dalšími dvěma zaměstnankyněmi obecního úřadu. Starostka vykazovala práce brigádníků, ke kterým zřejmě vůbec nedošlo, a peníze si nechávala. Po...

 

Čtveřice nevyslyšených zastupitelů ztratila ve vedení obce důvěru a rozhodla se pro bojkot dalšího pokračování zastupitelstva. Zároveň připravují další kroky proti starostce na policii, na ministerstvu spravedlnosti, státním zastupitelství a obrátit se chtějí i na ombudsmana.

„Nebylo nám umožněno hlasovat ani diskutovat o odvolání paní starostky, z toho důvodu pro nás nemá důvod tam dál zůstávat. Paní starostka mi lhala do očí, když jsem se jí ptala, jestli je obec a také ona vyšetřována policií. Vrátila peníze, ale její chování je nepřípustné. Pro stát je možná 400 tisíc málo peněz, ale pro naši obec je to hodně. A to se jedná jen o prokázané skutky,“ komentovala opoziční zastupitelka Oldřiška Valtošová.

Měl by politik usvědčený ze zpronevěry zůstat ve veřejné funkci?

Celkem hlasovalo802 čtenářů

Schůze pokračovala běžnými body a řešily se odpady, pronájmy pozemků či nefunkční veřejné osvětlení. Až ironicky působila také informace od jednoho zastupitelů, že je potřeba fyzicky lépe zabezpečit obecní pokladnu kvůli riziku krádeže. Až v závěrečné diskuzi rozšířila na dotaz jednoho z občanů starostka své krátké vyjádření ke kauze. „Lituju toho a velice se za to stydím. Myslím, že jsem pro občany udělala tolik. Nikdy jsem nikomu neodmítla pomoct. Nejsem odsouzená, je to pravomocně ukončeno. Chci dokázat, že to umím dělat ještě líp, bez toho, co jsem učinila,“ řekla Tichá.

„Být na místě paní starostky, tak bych sbalil kufry a odstěhoval bych se. A vy se smějete jak opičáci,“ pustil se do zastupitelů jeden z obyvatel.

Starostka ale věří, že má ve své funkci ještě zůstat. „Už to šlo, Pepo, já bych to už uzavřela,“ řekla jednomu ze sousedů z malé obce a po chvíli dalších dohadů zasedání zastupitelstvo ukončila.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, zpronevěra, peníze, starostka Město Libavá, Libavá, Štěpánka Tichá, vyšetřování, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

O cestě k dnešnímu zmaru čtěte pod článkem Bít či nebít(Detroix)

Středa, 6. září 2023, 05:38Odpovědět

Jan Strapina

Pěkná kunda!!!!!Jo holt peníze nesmrdí!!!!!!!!!!!

Středa, 6. září 2023, 01:45Odpovědět

Antonín Větrovský

tomu nerozumim, kdyz ukradnu treba autoa a kdyz se na to prijde, tak ho vratim a pohoda ???

Úterý, 5. září 2023, 20:59Odpovědět

Pavla Kvasnicakova

U auta ne za to je kriminál, ale půl milionu můžete úplně v klidu a nic vám nehrozí. Je zajímavé, že za blbosti jsou vysoké tresty a za pořádnou krádež nic.

Úterý, 5. září 2023, 21:55Odpovědět

Město Libavá dál povede starostka usvědčená ze zpronevěry. Je to ostuda, řekl hejtman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.