Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Pod Svatým Kopečkem se otevírá nové stání pro obytné vozy. V Olomouci a okolí zatím nic podobného nebylo

Majitelé karavanů a obytných aut už se nemusí obávat, zda při návštěvě Olomouce najdou vhodné místo, kde budou moci přespat. Přímo pod Svatým Kopečkem se nyní otevírá stání pro obytná vozidla. Kapacita je šestnáct vozů, do budoucna provozovatel počítá i s vybudováním elektrické přípojky, pitné vody a výlevky.

Nově vybudované stání pro obytná vozidla se pod Svatým Kopečkem u Olomouce oficiálně otevře v pátek. První takové místo svého druhu v okolí zde vybudoval soukromý majitel, přenocovat zde může až šestnáct obytných automobilů. Nové parkovací místo leží asi tři sta metrů od hlavní silnice na Svatý Kopeček, na jeho vybudování poskytl dotaci Olomoucký kraj.  

"Majitel stání, který sám žije nedaleko, místo vybudoval jako nadšenec a aktivní karavanista. Je přesvědčen, že natolik turisticky zajímavá lokalita měla mít s ohledem na rostoucí počet obytných vozidel podobné parkování již dávno. Na budování místa se formou odborných konzultací podílela také Asociace kempování a karavaningu ČR," uvedl člen výkonného výboru asociace Jan Bordovský.

Stání pro karavany má oddělená místa pro obytné automobily s maximální délkou stání 72 hodin. Rovinaté místo je osazeno stromy a je volně dostupné bez předchozí rezervace. Za přenocování lidé zaplatí QR platbou ve výši 250 korun nebo 10 eur za 24 hodin. Do budoucna provozovatel počítá s instalací kompletního servisu, jako jsou elektrická přípojka, pitná voda a výlevka pro odpadní vodu a chemické toalety.

Olomoucký kraj hodlá podpořit stellplatzy. Do cestovního ruchu dá celkem osm milionů korun

Budování míst pro parkování obytných aut, která jsou v řadě evropských zemí už samozřejmostí, hodlá podpořit také Olomoucký kraj. Takzvané stellplatzy majitelům obytek poskytnou vodu, elektřinu i možnost vypustit odpady. Celkem chce kraj do...

"Stání je již v současné době využíváno především zahraničními návštěvníky při dlouhých přejezdech. Toto místo lze najít v evropských katalozích a aplikacích pro karavanisty. Jednou z jeho hlavních výhod je turisticky mimořádně atraktivní okolí, ať již se jedná o historické centrum Olomouce, zoologickou zahradu či baziliku na Svatém Kopečku, blízké hrady Bouzov, Šternberk či Úsov, Loštické tvarůžky nebo Litovelské Pomoraví s množstvím cyklostezek," podotkl Bordovský.

Popularita spaní v autě šplhá v posledních letech v tuzemsku strmě nahoru. Počet obytných automobilů a karavanů se v České republice za posledních deset let více jak ztrojnásobil, potřebná infrastruktura však zaostává. Stání pro karavany má na rozdíl od klasických kempů nepřetržitou dostupnost bez nutnosti rezervace a slouží jen ke krátkodobému pobytu.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Bordovský

Štítky Svatý Kopeček, karavan, obytný vůz, parkování, stání, Olomouc, Česko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod Svatým Kopečkem se otevírá nové stání pro obytné vozy. V Olomouci a okolí zatím nic podobného nebylo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.