Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Poptávka po zájmových kroužcích je v Olomouckém kraji značná. I navzdory zvýšení cen

Se začátkem školního roku se tradičně pojí i zápisy dětí do zájmových kroužků. Centra zaměřená na trávení volného času evidují letos obdobný nebo mírně rostoucí zájem dětí a rodičů o účast na nabízených aktivitách. Poptávka neovlivnilo ani loňské případně letošní navýšení cen lekcí, schůzek či tréninků.

Zájem o dětské kroužky v Olomouckém kraji je podle zástupců domů dětí a mládeže a středisek Ceny kroužků jsou podle jejich organizátorů pro rodiče i nadále přijatelné. Největší zájem je dlouhodobě o tvořivé, ale i pohybové kroužky. Ty nejoblíbenější bývají obsazeny už v den jejich vypsání.

Například Dům dětí a mládeže Olomouc nabízí letos více než 200 kroužků, nejrychleji jsou obsazeny keramické a výtvarné kroužky, ale také například parkour, taneční kroužky i programování. „Za poslední roky se zvedl zájem o účast na kroužcích zhruba v řádech stovek účastníků. V roce 2021/2022 to bylo zhruba 2500 účastníků, 2022/2023 2750 účastníků a letos máme zatím přes 3000 přihlášek,“ uvedl za DDM Olomouc Radek Ježowicz. Letos se podle něj cena kroužků nezvýšila, naposledy se zdražovaly loni. „Na zájem ze strany veřejnosti to nemělo žádný vliv. Naše ceny jsou i po zvýšení relativně nízké - pohybují se průměrně kolem 1000 korun na pololetí,“ doplnil Ježowicz.

Výstava Jan Saudek 88 láme v Přerově rekordy. Slavný fotograf dorazí na derniéru

Mimořádný zájem je na Přerovsku o výstavu uměleckého fotografa Jana Saudka. Expozici v Městské galerii Přerov navštívil dosud přibližně trojnásobek lidí oproti jiným obdobným akcím. V příštím týdnu proběhne derniéra, které se známý autor osobně...

Vyšší zájem zaznamenává také Středisko volného času Doris v Šumperku. „Zájem o naše kroužky se vrací k normálu, tedy k číslům charakteristickým před covidem. K dnešnímu dni máme letos asi o deset procent větší počet přihlášených než v loňském roce. Prozatím evidujeme téměř 1805 přihlášek. Zájemci se stále hlásí,“ řekla  za šumperské středisko Petra Müllerová. Doplnila, že pro letošní školní rok je tradičně největší zájem u dětí o kroužky taneční a sportovní, naopak menší zájem je u kroužků tvořivých. „Ceny kroužků jsme i v letošním roce navýšili, v průměru asi o 15 procent. Zvýšení určitě nemá vliv na případný odliv zájemců. Běžně rodiče děti hlásí i nadále do dvou až třech kroužků,“ doplnila Müllerová.

Zhruba stejný zájem jako v předchozích letech zaznamenává Středisko volného času Atlas a Bios v Přerově, které nabízí každoročně zhruba 160 kroužků, patří mezi ně i novinky jako kroužek Ze života hmyzu, Králičí hop či kroužek ornitologický. „Zatím asi největší zájem je v letošním roce o různé pohybové, výtvarné a rukodělné aktivity,“ řekla ředitelka střediska Blanka Mašková. Podle ní je zájem rodičů velký díky kvalitní nabídce, ale i přijatelným cenám. „V loňském roce jsme ceny navýšili o avizované zvyšování nákladů na činnost, v průměru o 15 procent, což široká veřejnost chápala a respektovala. V letošním roce jsou ceny ponechány," dodala ředitelka.

Mírné zvýšení cen se nepromítlo do zájmu o kroužky ani v olomoucké Pevnosti poznání. „Zájem o kroužky v Pevnosti poznání je prozatím konzistentní. Nepociťujeme ani výrazný pokles ani nárůst zájmu. Cenu jsme zvedli o 20 korun za lekci. Z našeho pohledu se to na zájmu o kroužky neprojevilo,“ komentovala mluvčí muzea Martina Vysloužilová. Největší zájem je podle ní o kroužky v kreativní dílně, již tradičně se velkému zájmu těší i kroužek Malý vědec.

Ohodnoť článek

Foto FB Dům dětí a mládeže Olomouc

Štítky Kroužky, zájmové kroužky, DDM, Dům dětí a mládeže, volný čas, sport, výtvarka, tvořivá dílna, Pevnost poznání, Olomouc, Šumperk, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poptávka po zájmových kroužcích je v Olomouckém kraji značná. I navzdory zvýšení cen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.