Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Výstava Jan Saudek 88 láme v Přerově rekordy. Slavný fotograf dorazí na derniéru

Mimořádný zájem je na Přerovsku o výstavu uměleckého fotografa Jana Saudka. Expozici v Městské galerii Přerov navštívil dosud přibližně trojnásobek lidí oproti jiným obdobným akcím. V příštím týdnu proběhne derniéra, které se známý autor osobně zúčastní.

Expozice návštěvníkům přerovské galerie nabízí od 11. srpna soubor stovky originálních fotografií nebo autorských grafik. Výstava nese název Jan Saudek 88, odkazuje na současný věk autora. Prezentace díla osobitého fotografa slaví nebývalý úspěch. „Průměrně navštíví výstavu, která u nás trvá šest až sedm týdnů, 2500 až 3000 lidí. Saudkovu výstavu jen za první čtyři týdny zhlédlo šest tisíc návštěvníků, což je dosavadní absolutní rekord. Jen během vernisážového odpoledne a večera vidělo fotografie Jana Saudka 1378 příchozích,“ uvedla vedoucí galerie Lada Galová. Doplnila, že nyní návštěvnost čítá již zhruba 7800 lidí.

Původně měla být výstava otevřena do 1. října, pro velký zájem se termín posouvá na čtvrtek 5. října, kdy se od 17 hodin o derniéru postará osobně její autor. V galerii nejen navštíví svou výstavu, ale také pobeseduje s fanoušky umění a svými obdivovatelkami. „Jan Saudek tak plní slib, který dal naší galerii, když se nemohl dostavit na zahájení - a sice že svou vlastní výstavu během jejího konání navštíví,“ dodala vedoucí galerie.

FOTOGALERIE: Festival pouličního umění rozzářil v Olomouci sídlištní kotelny i zašlé basketbalové hřiště

Sídliště, studentské koleje i továrnu na okraji města ozvláštnila díla výtvarníků při letošním ročníku olomouckého Street Art Festivalu. Kromě vertikálních murálů měla letos i premiéru i malba horizontální. A to na hřišti v Bieblově ulici, kde...

Galerie nabízí vedle originálních fotografií k zakoupení sběratelské plakáty, pohlednice či publikace. „Prodej se počítá ve stovkách kusů, nově jsme z Prahy od Saudků nechali přivézt tisky fotografií, které jsme doposud v prodeji neměli, takže si zájemci mohou přijít vybrat a případně i opatřit autogramem přímo od mistra,“ podotkla Galová.

Ústředním tématem výstavy tohoto uměleckého fotografa, malíře a spisovatele je ženské tělo a motiv vztahů muže a ženy. Ve výběru však nechybějí ani něžná témata dětství či vztahů mezi rodiči a dětmi. Osmaosmdesátiletý autor se věnuje zejména ateliérové fotografii s nezaměnitelným rukopisem. O roku 1977 své fotografie koloruje, a právě snímky z tohoto období tvoří jádro přerovské expozice.

Dílo fotografa Jana Saudka si mohli v Olomouckém kraji připomenout zájemci také loni. Vlastivědné muzeum v Olomouci od května nabídlo průřez jeho celoživotní tvorbou včetně méně známých snímků z raných let, kdy se fotograf zabýval spíše tematikou dětství a rodiny.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Galerie města Přerova

Štítky Kultura, výstava, fotografie, tisky, Jan Saudek, Jan Saudek 88, Saudek Přerov, Galerie města Přerova, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Jan Saudek 88 láme v Přerově rekordy. Slavný fotograf dorazí na derniéru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.