Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Počet převozů na záchytku v Olomouci loni překonal rekord. Statistikou pohnuli mnohonásobní opilci

Rekordní počet převozů osob na záchytku zaznamenali strážníci olomoucké městské policie v uplynulém roce. S opilci museli do specializovaného zařízení ve Vojenské nemocnici Olomouc vyrazit celkem ve 450 případech. Jeden muž putoval loni do protialkoholní stanice osmasedmdesátkrát. Za každý pobyt se přitom účtují dva až tři tisíce korun, stálým problémem je ale tristní platební morálka zde umístěných lidí.

Počet převozů opilých lidí, které strážníci zajistili na území Olomouce a převezli je na záchytku, v posledních letech opět roste. V předcovidovém roce 2019 jich bylo 328, v roce 2020 jejich počet klesl na 265. V roce 2021 vzrostl na 300 a loni na 450. Pouze jedenkrát loni na záchytce pobylo 139 opilých zajištěných v Olomouci, 21 lidí tam strážníci převezli dvakrát a osm klientů třikrát. Někteří alkoholici v roce 2022 skončili na záchytce i 26krát, 37krát či 78krát. Maximální zjištěná hladina alkoholu činila 5,7 promile. Odborníci podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) odhadují, že ve stotisícové Olomouci žije více než 7000 problematických konzumentů alkoholu.

Olomoučtí strážníci častěji řeší injekční stříkačky v ulicích. Nálezy zadávají i do online mapy

Už přes dvě stě kusů injekčních stříkaček uklidili od začátku roku strážníci městské policie v olomouckých ulicích. V uplynulých letech jich zajistili ročně okolo tří stovek, poslední dobou se však množí případy, kdy občané či policisté najdou na...

Za letošní rok jen do poloviny září zajistila Městská policie Olomouc převoz na záchytku ve 266 případech. I letos je nutné některé opilce vozit na záchytku opakovaně, téměř tři stovky převozů tak připadají na 168 osob. Situace je ale v tomto ohledu zřejmě klidnější než v předcházejícím roce. „Letos je rekordmanem muž, který zde byl hospitalizován už čtrnáctkrát,“ uvedl před nedávnem mluvčí olomouckých strážníků Petr Čunderle. Naopak co se týče nejvyšší letošní hodnoty alkoholu zjištěného při dechové zkoušce, drží nelichotivé prvenství žena. Po jejím testu ukázal přístroj číslo 4,71 promile.

Protialkoholní záchytná stanice v Olomouci má pět lůžek a jejich počet lze v případě potřeby zvýšit až na 15. Olomoucký kraj na provoz záchytné stanice ročně VN Olomouc přispívá několika miliony korun. Opilé lidi pobyt na záchytné stanici v Olomouci stojí dva tisíce korun při platbě na místě, u pozdější platby se cena zvyšuje na tři tisíce korun. Platební morálka klientů je ale dlouhodobě špatná a za zhruba dvě třetiny pobytů na záchytce nezaplatí.

Protialkoholní záchytná stanice v Olomouci je jediným zařízením svého druhu v Olomouckém kraji, slouží i pro ostatní města. Jesenická radnice před několika lety požádala hejtmanství, aby podobné zařízení zřídil i v odlehlé severní části regionu. Policisté by díky tomu nemuseli opilé lidi vozit z Jeseníku do 100 kilometrů vzdálené Olomouce. Radnice tehdy s žádostí neuspěla. Městská policie v Jeseníku ale získala vyřazený sanitní vůz, kterým může opilce převážet na záchytnou stanici v Olomouci.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie Olomouc

Štítky Alkohol, opilost, záchytka, protialkoholní stanice, Vojenská nemocnice, Městská policie Olomouc, statistika, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Folta

Otázka je, proč vlastně takové lidi do záchytky vozit. Je to v podstatě zdroj příjmů. Pokud takový člověk nic nedělá, nikoho neobtěžuje, proč ho někam vozit. Záchytky jsou česká specialita.

Úterý, 3. října 2023, 07:34Odpovědět

Počet převozů na záchytku v Olomouci loni překonal rekord. Statistikou pohnuli mnohonásobní opilci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.