Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

FOTOGALERIE: Československo středobodem Flory. V Olomouci začala tradiční zahradnická výstava

Celé Československo se ve zmenšené podobě vměstnalo do pavilonu A olomouckého výstaviště při dalším ročníku podzimní zahradnické výstavy Flora. Od čtvrtečního rána panoval ruch nejen v prostorách hlavní expozice, ale také v dalších budovách a ve Smetanových sadech, kde návštěvníci nakupovali od stánkařů nejrůznější sortiment nejen pro své zahrádky.

Výstava Flora – Hortikomplex začala ve čtvrtek 5. října a podle tradičního modelu potrvá až do nedělního odpoledne 8. října. Tentokrát nese akce podtitul Společné kořeny.

Letošní hlavní expozice totiž vznikla u příležitosti 30 let od rozdělení Československa s důrazem na to, že stále trvá ojedinělé spojenectví a vztah mezi Českou a Slovenskou republikou.

„Středobodem hlavní expozice bude Československá republika osázená skutečnými stromy a prozářená floristickou výzdobou. Po bocích pavilonu a nad hlavami návštěvníků bude prostor pro prezentaci špičkových zemědělských výpěstků od českých, moravských i slovenských producentů ovoce a zeleniny,“ upozornila i na atraktivní zavěšené instalace Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Autory hlavní expozice jsou uznávaní floristé Pavlína Švecová a Zdeněk Kupilík. Díky jejich projektu je v pavilonu A o rozloze přibližně čtyř tisíc metrů čtverečních rozmístěno téměř 30 tun tuzemské zeleniny a ovoce, čtyři a půl tisíce řezaných i hrnkových květin a také padesát stromů. Floru v centrální části expozice doplňuje i naznačení české fauny, mezi stromy v mapě České a Slovenské republiky jsou také vycpaná zvířata.

Do Olomouce míří početná návštěva podzimní Flory. Organizátoři připomínají uzavírku průtahu

Okolo dvaceti tisíc lidí zavítá každoročně na podzimní etapu výstavy Flora v Olomouci. S vysokou návštěvností se pojí i výraznější dopravní zatížení města. Řidiči by na trase k parkovacím plochám měli při cestě zejména ze severního či západního...

 

„Prvotní koncept hlavní expozice vzniká v únoru či březnu. Finální stavba je záležitostí přibližně dvou týdnů velmi intenzivní práce, podílí se na tom až třicet lidí a další spolupracovníci,“ podotkl mluvčí Výstaviště Flora Michal Poláček.

Po prohlídce hlavního pavilonu zamířila už ve čtvrtek početná návštěva i do dalších expozic a také na zahradnické trhy, které nabízí rozmanité produkty od více než 120 prodejců. „Významným benefitem zahradnických trhů je také kontakt s odborníky, kdy mohou návštěvníci získat cenné rady ke konkrétní oblasti, která je zajímá. Jde o velkou přidanou hodnotu. Do toho zapadá i řada přednášek a workshopů, které jsou součástí programu podzimní Flory,“ dodal mluvčí Poláček.

Intenzivní vůně bylin a koření zasáhne smysly návštěvníků také například v historické oranžerii. Expozici v těchto prostorách zajišťují znalci ze spolku pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO.

Podzimní Flora Hortikomplex 2023
Termín: čtvrtek 5. až neděle 8. října 2023
Místo: Výstaviště Flora Olomouc
Čas konání: čtvrtek – sobota 9:00 - 18:00, neděle 9:00 - 17:00
Základní vstupné: 190,- Kč 
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ EXPOZIC
Pavilon A: Společné kořeny – hlavní expozice
Přístavba pavilon A přízemí: Expozice Českého zahrádkářského svazu
Přístavba pavilon A patro: Festival gastronomie a nápojů OLIMA
Galerie pavilon A: Gastro Olomouc Olima Cup, Moravský cukrářský šampionát, Flora košt
Venkovní areál: Zahradnické trhy
Pavilon E: Expozice SZIF, Regionální potravina Olomouckého kraje a Klasa
Oranžerie: Koření a byliny, PELERO CZ Spolek pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
Pavilon G: Hanácká včela, mezinárodní včelařská výstava
Pavilon H: Doprovodné trhy + Expozice Dýňodlabání
Terasa pavilonu A: Dny moravských vín
Areál Samba: Doprovodný program
Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Výstava, expozice, Flora Olomouc, podzimní Flora, příroda, rostliny, květiny, ovoce, zelenina, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Československo středobodem Flory. V Olomouci začala tradiční zahradnická výstava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.