Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Blíží se topná sezóna. Hasiči radí, jak se připravit a zamezit obrovským škodám

Hasiči v Olomouckém kraji vyjíždí každý rok ke stovce požárů, které vznikly v souvislosti s topením. Před začátkem topné sezóny proto radí, aby si lidé nechali zkontrolovat technický stav topidla nebo komínu, což je v řadě případů i povinné podle legislativy. Drobná úspora za nepozvání odborníka se může později nelítostně vymstít.

„Ročně vyjíždíme v kraji v průměru ke stovce požárů, které vznikly v souvislosti s topidly či spalinovými cestami,“ uvedla tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová. Proto hasiči doporučují nechat si jejich stav zkontrolovat před začátkem zimy.

Kromě kontroly hasiči také doporučují dodržovat bezpečné vzdálenosti všech hořlavých předmětů od topidla. A to i při stavbě. Na konci letošního února například hasiči vyjížděli k požáru střechy rodinného domu ve Šternberku. U stavby domu nebyly podle hasičů dodrženy stavební normy týkající se vzdálenosti dřevěných trámů od komínu. „Od trámu v komíně se poté požár rozšířil na střechu a půdní prostor,“ vysvětlila Balážová.

VIDEO: Olomoučtí hasiči ukázali chyby řidičů. Nesprávné parkování, malá ulička, nevhodné předjíždění

Olomoučtí hasiči zveřejnili videozáběry, na kterých názorně ukazují, jak by se nemělo parkovat, vytvářet záchranářskou uličku nebo předjíždět, když s těžkými automobily naplněnými vodou jedou k zásahu. V řadě případů rozhodují o záchraně životů...

 

Dále hasiči radí topit vhodným palivem, které je nutné také adekvátně skladovat. Při pálení odpadu se totiž snižuje životnost kotle i spalinových cest. Pozor by si měli lidé dávat i na popel. Skladovat by se měl v nehořlavých nádobách mimo ostatní odpad až do úplného vychladnutí, klidně i více než čtyři dny.

Více se mohou lidé o požární bezpečnosti dozvědět také v pátek 13. října na dni otevřených dveří. Den požární bezpečnosti se bude konat na všech hasičských stanicích v Olomouckém kraji.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky hasiči, topná sezóna, rady, bezpečnost, topení, požáry, revize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se topná sezóna. Hasiči radí, jak se připravit a zamezit obrovským škodám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.