Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nemocný Péťa z Bohuňovic jako příklad pro ostatní. S dětmi sdílí své zkušenosti z léčby

Sedmnáctiletý Petr Čánecký z Bohuňovic na Olomoucku se narodil s nevyléčitelnou srdeční vadou. V minulosti mu byl zaveden centrální žilní katetr (PICC), který mu 24 hodin denně dodává potřebný lék. Zavádění PICC může být nepříjemnou zkušeností. Olomoucká nemocnice se proto rozhodla oslovit Petra, aby se stal průvodcem pro ostatní dětské pacienty.

„Petr se narodil se srdečním onemocněním, které i přes časnou léčbu vedlo ke změně v plicních cévách. Enormní zátěž srdce postupně vedla k jeho selhávání. Léčba, která mu je nově podávána pomocí PICC onemocnění vyléčit nedokáže, ale zpomalí jeho průběh,“ popsal Petrovu diagnózu lékař mobilního hospice Nejste sami Martin Wita. Ten o Petra pečuje spolu s odborníky z Dětské kliniky a kardiologické interny FN Olomouc.

Kromě jeho nemoci je Péťa úplně normální kluk. Rád fotí, dělá videa a dokonce si i zahrál v televizním seriálu Ordinace v růžové zahradě. Díky jeho extrovertní povaze ho olomoucká nemocnice požádala, aby se stal průvodcem pro ty, které zavedení PICC teprve čeká.

Všeobecně ubývá pohybu dětí. Chybí jim nejen nachozené kroky, říká fyzioterapeut Michal Peroutka

Vždy chtěl pracovat se sportovci, ale zjistil, že samostatně se sportovní fyzioterapie v Česku studovat nedá. Přesto se vysněné specializace nevzdal. Hodně mu pomohly a stále pomáhají osobní zkušenosti s profesionálním sportem. Řeč je o Michalu...

„Zajištění žilního vstupu u dětí patří mezi výkony vyžadující vysokou odbornou erudici, praktickou zručnost a empatii. Pokud se zavedení nedaří, tato procedura může být pro dítě i jeho blízké traumatizujícím zážitkem, který pak dlouhodobě ovlivňuje spolupráci dítěte při dalším poskytování zdravotnické péče,“ vysvětlila vedoucí sestra PICC týmu olomoucké nemocnice Martina Douglas.

Na zavedení tohoto typu katetru je tedy rodinu potřeba připravit. A přesně proto vznikla brožura, která dětem přibližuje zavedení katetru a jeho převaz. Všechno potom doplňují Petrovy komentáře jednotlivých kroků. A tato publikace nemusí být jediná. Do budoucna je zamýšlena celá ediční řada s názvem Děti dětem.

„Jestli jsem se bál? Jasně, trochu jo, nebudu si hrát na hrdinu. Nevěděl jsem moc, jaký to bude. Bolesti jsem se ani tak nebál, jenom jsem nevěděl, co mě čeká. Nakonec ale bylo všechno v pohodě. Je teda pravda, že zavádění katetru úplně příjemný nebylo, ale nebyla to žádná hrůza,“ přibližuje například na začátku brožury Péťa to, jak celou proceduru prožíval. „To, že jsme Péťu mohli při zavádění PICC katetru fotit, bylo i pro něj určitou motivací, aby všechno zvládl,“ doplnila Douglas.

Sezóna respiračních onemocnění je tu. Hygienici evidují nárůst případů

Hygienici v Olomouckém kraji zachytili v posledním týdnu nárůst respiračních onemocnění. Přibylo jich asi o čtvrtinu. Na 100 tisíc obyvatel nyní připadá něco přes tisíc případů. Během uplynulého týdne přibylo také případů onemocnění covidu-19.

Petrova rodina se rozhodla pomoci ostatním dětským pacientům i přesto, že je péče o nevyléčitelně nemocného chlapce velmi náročná. Péťovi rodiče nevzdávají boj za jeho uzdravení, diagnóza jim ale příliš nadějí nedává. „Děláme všechno pro to, aby byl Péťa spokojený a kromě častých návštěv nemocnic zažil i nějakou radost. Prostě se snažíme, aby měl možnost plnohodnotně prožít své dny,“ vysvětlila maminka Alena Čánecká.

Rodina se tak rozhodla požádat o pomoc veřejnost. Zahájila sbírku na crowdfundingové platformě Donio, která jim pomůže pokrýt náklady na zdravotnické potřeby nebo cesty do nemocnice. „Budeme moc vděční za podporu,“ dodala Péťova maminka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky PICC, centrální žilní katetr, nemocnice Olomouc, Petr Čánecký, Děti dětem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocný Péťa z Bohuňovic jako příklad pro ostatní. S dětmi sdílí své zkušenosti z léčby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.