Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sezóna respiračních onemocnění je tu. Hygienici evidují nárůst případů

Hygienici v Olomouckém kraji zachytili v posledním týdnu nárůst respiračních onemocnění. Přibylo jich asi o čtvrtinu. Na 100 tisíc obyvatel nyní připadá něco přes tisíc případů. Během uplynulého týdne přibylo také případů onemocnění covidu-19.

Počet akutních respiračních onemocnění vzrostl oproti předchozímu týdnu o 23,1 procenta. „Nejvyšší nemocnost je hlášena v okrese Prostějov, a to 1259 případů, nejnižší v okrese Jeseník, kde je 458 případů,“ uvedli hygienici. Nejvíce nemocných je mezi dětmi do pěti let, naopak nejméně mezi seniory staršími 65 let.

Naopak počet případů chřipkových onemocnění oproti předchozímu týdnu klesl o 9,3 procenta. Na 100 tisíc obyvatel bylo v tomto týdnu 39 případů. "K 6. říjnu nemáme hlášený žádný závažný případ chřipky vyžadující intenzivní péči poskytovatele zdravotních služeb," doplnili hygienici.

Šumperská nemocnice omezila návštěvy. Covid-19 zaznamenali u personálu i pacientů

Na rostoucí počet respiračních nákaz reaguje omezením návštěv pacientů Nemocnice Šumperk. Zdravotnické zařízení zpřísnilo pravidla na většině lůžkových oddělení, k pacientům mohou jejich blízcí na přibližně 20 minut. Ostatní nemocnice v...

V poslední době také začala stoupat čísla případů onemocnění covid-19. Do tohoto čtvrtka hygienici zachytili 233 případů. O týden dříve jich bylo 148. Hygienici však nikde nemají nahlášený hromadný výskyt koronaviru. Nejvyšší záchyt je v okrese Olomouc s 82 případy, následuje Přerov, Prostějov, Šumperk a v okrese Jeseník hygienici zaznamenali pouze osm nově nakažených.

Krajská hygienická stanice apeluje na důkladnou hygienu rukou, prevenci pomůže také pravidelné větrání či posílení imunity pobytem na čerstvém vzduchu a konzumací ovoce a zeleniny. „Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a zůstat doma, a tím zabránit případnému šíření nemoci,“ uzavřeli hygienici. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) také před několika dny vyzval k očkování. Podle něj je právě začátek podzimu ideální doba pro aplikaci vakcíny.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Pixabay.com

Štítky chřipka, onemocnění, hygiena, Olomoucký kraj, covid-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezóna respiračních onemocnění je tu. Hygienici evidují nárůst případů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.