Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Přestavba dominanty přerovského náměstí vyjde na 300 milionů. Opozice kritizovala nekomunikaci

Těsně pod předpokládanou hodnotou zakázky vysoutěžil přerovský magistrát rekonstrukci budovy Emos na náměstí T. G. Masaryka. Nevzhledná administrativní budova projde rozsáhlou přestavbou za 297 milionů korun bez DPH. Výsledkem má být atraktivní dominanta centra města sloužící úředníkům i návštěvníkům z řad veřejnosti. Opozice kritizuje vysoké náklady i nedostatečnou komunikaci o záměru.

Nejnižší cenu při dodržení stanovených podmínek nabídla v tendru společnost VCES. O výběru dodavatele přestavby budovy bývalého Emosu rozhodli přerovští zastupitelé. Město na rekonstrukci získalo dotaci 167 milionů korun ze Státního fondu podpory investic. Nemovitost podle dotačních podmínek musí sloužit svému účelu v roce 2026, jedná se o největší investici do majetku města Přerova v jeho historii.

Podle náměstka primátora Vladimíra Lichnovského (ANO) byl mezi firmami o tuto veřejnou zakázku velký zájem. Město obdrželo 66 sad dotazů. Nakonec dostalo pět nabídek, které posuzovala sedmičlenná komise. „Jde o velkou stavební firmu s referencemi, mají za sebou daleko větší stavby než je náš magistrát,“ řekl po zasedání zastupitelstva novinářům primátor Petr Vrána (ANO). Společnost je podepsána například pod stavbou magistrátu v Olomouci v Hynaisově ulici z roku 2005, generálního konzulátu ČR v Mnichově, akvacentra v Pardubicích nebo pod pražským obchodním Centrem Černý Most.

FOTOGALERIE: Jan Saudek osobně ukončil rekordní výstavu. V Přerově byl k vidění i raritní snímek X

Přes celé Horní náměstí v Přerově se vinula ve čtvrtek v podvečer fronta lidí, kteří čekali na vstup do městské galerie. Blížil se začátek slavnostní derniéry výstavy Jan Saudek 88 za osobní účasti proslulého fotografa a zájem Přerovanů jen...

Město původně počítalo při rekonstrukci budovy, kterou místní nazývají Emos, s částkou 300 až 312 milionů korun bez DPH. Společnost VCES , která se podle informací na svých stránkách zaměřuje na generální dodávky staveb, nabídla cenu 297 milionů korun bez daně. Pokud podle Lichnovského půjde vše podle plánu, může se začít stavět do konce roku. Stavba musí sloužit svému účelu kvůli dotacím do konce roku 2026, doplnil náměstek.

Rekonstrukci budovy Emos na adrese TGM 16 radnice plánuje řadu let. Za tu dobu se odhady nákladů na její přestavbu i kvůli zvýšení cen na stavebním trhu více než zdvojnásobily, ještě v roce 2021 vedení radnice předpokládalo cenu okolo 130 milionů. Právě cena zakázky byla nejčastějším terčem kritiky opozičních zastupitelů. „Už bylo vydáno 78 milionů, stavba vyjde na 297 milionů korun bez daně, připočteme 20 procent zákonem povolených víceprací, vnitřní vybavení. Celková cena mi vychází na 555 milionů korun,“ uvedl zastupitel František Hrabina (Prosperita). Podle Lichnovského ale některé částky nedopovídají realitě.

Náklady kritizovala i zastupitelka Lenka Jüngling (Piráti). Přesto ale nakonec uvedla, že Piráti nebudou proti, neboť rekonstrukci budovy podporují. Opoziční zastupitelé se ale zdrželi hlasování, protože chtěli být více zapojení do příprav a posuzování záměru. „Považuji za vhodné, aby se kolem tak důležité zakázky nedělaly tajnosti a na přípravě se podílela i opozice, jelikož zastupuje významnou část místních, kterým tento projekt bude převážně sloužit. To se však nedělo a neděje,“ řekla Jüngling.

V opuštěném přerovském hotelu Strojař hořelo při armádním cvičení. Událost prověří vojenská policie

Obyvatele Přerova ve čtvrtek zaujaly plameny a kouř stoupající z ikonické budovy Strojař nedaleko centra města. Opuštěný hotelový dům, o jehož budoucnosti se dlouhodobě vedou debaty, sloužil tentokrát vojákům jako prostor pro výcvik. Právě při...

„Za celou dobu přípravy projektu jsme k němu za Piráty a zbytek opozice vůbec neměli přístup. V hodnotící komisi nebyl ani jeden zástupce, nemohli jsme tak proces nijak kontrolovat ani se k němu vyjadřovat. Pokud jsme chtěli získat nějaké informace, museli jsme si je vydupat. Nebylo by tak zodpovědné o projektu hlasovat. Pár dní před mimořádným zasedáním zastupitelstva jsme sice dostali nějaké materiály, rozhodnutí na jejich základě však nelze považovat za kvalifikované,“ dodal pirátský zastupitel Petr Dostalík.

Zastupitel Miloslav Skládal z SPD městu vyčetl, že se nepokusilo cenu zakázky snížit například formou elektronické aukce. „Pouze jste dostali nabídky, vyhodnotili, a konec. Takový laciný přístup se mně nelíbí," uvedl zastupitel. Podle primátora Petra Vrány (ANO) však vyjednávání o ceně, když jsou předloženy nabídky, není reálné.

Podle návrhu kyperského architektonického studia Anagram&Gruppa vznikne místo administrativní budovy z konce 60. let minulého století, která je terčem kritiky kvůli svému vzhledu, moderní sídlo magistrátu. Jeho součástí budou kanceláře, jednací místnosti, sociální zařízení či veřejně přístupné prostory hal. Součástí objektu bude i kavárna s výhledem na město, architektonicky zajímavým prvkem se má stát schodiště vedoucí podél průhledné fasády. Objekt město v roce 2020 pořídílo za 38 milionů korun s cílem vybudovat z něj nové sídlo magistrátu. Poslední patro pak město nedávno koupilo od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových za 10,4 milionu. Do objektu by se mělo přestěhovat zhruba 160 úředníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Rekonstrukce, investice, Emos, budova, TGM 16, Přerov, budova Emos, stavba, rozpočet, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba dominanty přerovského náměstí vyjde na 300 milionů. Opozice kritizovala nekomunikaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.