Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hanácké Vánoční trhy se blíží. Po rozsvícení stromu v Olomouci zahraje písničkář Voxel

V Olomouci velmi populární rozsvícení vánočního stromu na Horním náměstí už zná svůj termín. Zelená dominanta historického jádra města se letos rozzáří v neděli 19. listopadu v 18 hodin. Navštěvované vánoční trhy letos po třech letech obohatí také kluziště na ploše tržnice.

Hlavní termín oblíbených Vánočních trhů v Olomouci je letos stanovený od 19. listopadu do 23. prosince, kdy se budou moci návštěvníci centra města těšit na bohatý kulturní program a vybrat si ze široké nabídky rozmanitého dárkového sortimentu v prodejních i charitativních stáních. Samozřejmostí budou také rozsáhlé možnosti občerstvení včetně mnoha variant v předvánočním čase vyhledávaných punčů. Komplexní přehled informací k předvánočnímu dění v centru Olomouce finálně připravuje pořádající organizace ve spolupráci s olomouckým magistrátem. „Podrobnosti k Vánočním trhům a programu sdělíme již brzy,“ uvedla Monika Řehulková za obecně prospěšnou společnost Kulturní Olomouc, jež oblíbenou akci v hanácké metropoli každoročně organizuje.

Pořadatelé již nyní odtajnili hlavní body večera, při kterém na Horní náměstí v Olomouci zamíří zřejmě nejvíce lidí, tedy na slavnostní Rozsvícení vánočního stromu. Ten dostává Olomouc darem od občanů či firem z města i okolních obcí. Loni ozdobila pro období adventu centrum Olomouce jedle z Hluboček, která od dětí ze slavonínské školní družiny dostala jméno Perníček.

Statistiky cestovního ruchu potěšily nejen olomouckou radnici. Hostů bylo víc než před covidem

Podle údajů Českého statistického úřadu přenocovalo v hotelech, penzionech a dalších zařízeních Olomouckého kraje v prvním pololetí letošního roku takřka 360 tisíc hostů. To představuje přibližně čtrnáctiprocentní nárůst oproti předchozímu roku....

Letos se strom, který pravděpodobně čeká tentokrát krátký transport pouze v rámci města, poprvé rozsvítí v neděli 19. listopadu od 18 hodin. „Po slavnostním aktu bude od 18:30 následovat koncert oblíbeného českého zpěváka a písničkáře Voxela,“ doplnili organizátoři Vánočních trhů.

Ti po tříleté pauze mohli pro aktuální ročník trhů po jednání s městem zajistit také oblíbené venkovní kluziště. Ledová plocha několik let fungovala na Dolním náměstí, po covidové pandemii, energetické krizi a dalších komplikacích se sem ale už nevrátila. Kluziště se od letoška přesune na plochu tržnice, kde by mělo být v provozu od 19. listopadu až do 15. ledna. Při instalaci kluziště odpadnou také složitá jednání s památkáři. „Navíc se tržnice nachází na frekventované trase mezi Horním náměstím a Galerií Šantovka," poznamenali již dříve zástupci společnosti Kulturní Olomouc. Kluziště by mělo být zdarma a doprovodné zázemí má zahrnovat šatny, prostor pro přezouvání, půjčovnu bruslí i veřejné WC.

Kluziště budou moci dopoledne využívat mateřské a základní školy, odpoledne a o víkendech veřejnost. Vstup na ledovou plochu nebude zpoplatněn. Součástí provozu bude doprovodný program včetně charitativních akcí a show na ledě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, rozsvícení stromu, Olomouc, soutěž, vánoční stromek, radnice, Dolní náměstí, Slavonín, Hlubočky, Jana Doleželová, Miroslav Žbánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hanácké Vánoční trhy se blíží. Po rozsvícení stromu v Olomouci zahraje písničkář Voxel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.