Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Středisko údržby dálnic, rodinný dům v Radíkově, ale i fotbalový stadion. To jsou letošní Ceny Rudolfa Eitelbergera

To nejlepší z architektury, urbanismu a památkové péče v Olomouckém kraji se snaží představit Ceny Rudolfa Eitelbergera. V letošním ročníku uspěly středisko údržby dálnic v Přerově, rodinný dům v Radíkově, fotbalový stadion v Postřelmově nebo vědecké centrum v Olomouci.

Cena pojmenovaná po slavném olomouckém rodákovi Rudolfovi Eitelbergerovi mapuje výjimečné počiny z architektury, urbanismu a památkové péče. "Aby byl přehled opravdu kvalitní, osvědčil se nám interval dvou let, protože pak je z čeho vybírat," vysvětlila předsedkyně spolku Za krásnou Olomouc Jana Kiesewetterová. Spolek ocenění uděluje od roku 2008.

Porotu letos tvořili specialisté Jana Křenková a František Chupík, náměstek primátora Olomouce Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti), radní kraje Jan Žurek (Spojenci), Rostislav Švácha a architekti Zdenka Vydrová, Imrich Vaško, Jan Hora a Barbora Hora jako náhradnice a historička umění Martina Hrabová.

Komise vybírala z pětadvaceti nominovaných staveb, dva dny jezdila po celém Olomouckém kraji. Nejvíc bodů si odneslo přerovské Středisko správy a údržby dálnic od brněnského ateliéru Pelčák a partner architekti. "Areál se volně inspiruje starými hospodářskými dvorci. V industriální krajině dálničních obchvatů novostavba jasně dokazuje, že i zázemí technické infrastruktury může a mělo by být předmětem kultivované práce architekta," stojí ve zprávě poroty. Zlato tak uteklo napůl olomouckému týmu Malý Chmel za inovativní prostorový koncept rodinného domu v Radíkově, překvapením byl na třetím místě fotbalový stadion od Víta Janků v Postřelmově. 

ZÁPISKY KONZERVATIVNÍHO VOLIČE: Má město zkušenosti, ptá se Richard Benýšek na plánovanou hokejovou halu

Richard Benýšek je významný podnikatel, mecenáš a vlivný člen olomoucké ODS, který v primárkách těsně nespěl v boji o první místo na kandidátce ODS pro loňské komunální volby. V Hanácké Drbně publikuje své zápisky, dnes jde o poznámky k plánované...

Porotu zaujaly také čtyři olomoucké rekonstrukce. Bodoval nárožní dům Kateřinská 13 pro nové Badatelské vědecké centrum CMTF od studia ječmen nebo administrativa Masarykova 50 od ateliéru masparti. Titíž autoři si odnesli raritní čestné uznání za záchranu a rekonstrukci veřejných záchodků v Čechových sadech. R-ateliér Miroslava Pospíšila obhájil již tradiční účast v soutěži díky adaptaci Červeného kostela na nové kulturní centrum Vědecké knihovny v Olomouci.

Ohodnoť článek

Foto Za krásnou Olomouc

Štítky Rudolf Eitelberger, cena, spolek, Za krásnou Olomouc, architektura, dálnice, údržba, rodinný dům, fotbalový stadion, Radíkov, Olomouc, Olomoucký kraj, Postřelmov, Přerov, památková péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středisko údržby dálnic, rodinný dům v Radíkově, ale i fotbalový stadion. To jsou letošní Ceny Rudolfa Eitelbergera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.