Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

ANKETA: Pěší zóna v Palackého? Do konce října mohou Olomoučané podávat svoje připomínky a náměty

Už jen do konce října mohou obyvatelé Olomouce podávat svoje náměty a připomínky k plánované rekonstrukci důležité Palackého ulice v centru města, která by se mohla proměnit v pěší zónu. Projekt zahrnuje také Litovelskou a třídu Míru, přibylo by zde zeleně a přednost by dostali chodci a cyklisté.

"Celková přestavba jedné z hlavních městských tříd zahrnuje tramvaje a preferuje autobusy, cyklodopravu, stromořadí a přinese kousek pěší zóny," shrnul stručně celý plán na sociálních sítích náměstek primátora Olomouce Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

Nedávné veřejné projednání územní studie o možné budoucí podobě ulic Palackého, Litovelské a třídy Míru, kterou vytvořilo studio Maaus, se těšilo velkému zájmu veřejnosti. Návrh počítá s tím, že dojde k rozšíření chodníků a cyklostezek a celkovému rozšíření centra až za náměstí Národních hrdinů. Autoři kladou důraz především na chodce a cyklistickou dopravu a jejich bezpečnost, navrhli široké chodníky se stromořadím, kde potlačili dopravní charakter celého území.  

ZÁPISKY KONZERVATIVNÍHO VOLIČE: Má město zkušenosti, ptá se Richard Benýšek na plánovanou hokejovou halu

Richard Benýšek je významný podnikatel, mecenáš a vlivný člen olomoucké ODS, který v primárkách těsně nespěl v boji o první místo na kandidátce ODS pro loňské komunální volby. V Hanácké Drbně publikuje své zápisky, dnes jde o poznámky k plánované...

"Účastníci diskuse na studii uvítali hlavně pozitivní přístup autorů k chodcům a cyklistům zejména v souvislosti s proměnou ulice Palackého v pěší zónu a osazení ulic novými stromořadími," zhodnotil veřejné projednání koordinátor místní Agendy 21 Radek Hloch.

Podněty a připomínky k nové koncepci a své další návrhy mohou obyvatelé Olomouce podávat do příštího pátku 27. října na adresu útvaru hlavního architekta na Magistrátu města Olomouce, Odbor strategie a řízení, útvar hlavního architekta, Hynaisova 10, 779 11 Olomouc nebo na e-mail uha@olomouc.eu. Územní studie je k vidění na webových stránkách.

Proměna Palackého a navazujících ulic by mohla přijít až na jednu miliardu korun. Na investici město podle náměstka Pejpka nyní bude hledat peníze a možné dotace. Příprava celé akce zabere několik let, v příštím roce by radnice mohla vypsat výběrové řízení teprve na zpracování projektové dokumentace.

Co říkáte na nápad proměnit Palackého ulici v centru Olomouce v pěší zónu?

Celkem hlasovalo343 čtenářů

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Měníme Olomouc/Maaus s.r.o.

Štítky pěší zóna, Palackého, Olomouc, rekonstrukce, stromořadí, zeleň, pěší, cyklistika, projekt, studie, investice, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Pěší zóna v Palackého? Do konce října mohou Olomoučané podávat svoje připomínky a náměty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.