Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Město Libavá má novou starostku. Nahradila ženu, která zpronevěřila obci statisíce

, aktualizováno 16. října 2023, 19:23

V čele města Libavá po rezignaci bývalé starostky Štěpánky Tiché nově stanula Oldřiška Valtošová. O změně ve vedení malé obce na okraji vojenského újezdu u Olomouce rozhodlo zastupitelstvo. Starostka Tichá chtěla zůstat ve funkci navzdory usvědčení ze zpronevěry, kdy se fiktivním zaměstnáváním lidí obohacovala z obecní kasy. Celková škoda překročila čtyři sta tisíc korun. K poslednímu září se nakonec Tichá rozhodla rezignovat.

Podobně jako v září se i v polovině října zúčastnily zasedání zastupitelstva ve městě Libavá desítky občanů, omluvila se však bývalá starostka a stála členka obecního zastupitelstva Štěpánka Tichá (SNK – Nezávislá Libavá). Hlasování o novém vedení obce tak proběhlo již bez ní. Jedinou kandidátkou na post starosty byla představitelka opozice Oldřiška Valtošová (Občané za změnu) a po hlasování se stala neuvolněnou starostkou. Zastupitelstvo rovněž schválilo funkci uvolněného místostarosty pro Petra Nováka.

„Chtěla bych poděkovat za projevenou důvěru a budu se snažit, aby obec začala konečně nějakým způsobem prosperovat. Abychom získali větší množství dotací, kterou jsou dnes gró pro fungování obcí. Důležitá je také tranpsarentnost, kterou se zabrání dalším problémům,“ prohlásila nová starostka v závěru zasedání a vysloužila si potlesk od spoluobčanů. Jako jednu z priorit jmenovala také provedení rozsáhlých kontrol majetku a hospodaření obce. Po skončení zasedání novinářům sdělila, že na post v zastupitelstvu rezignovali dva členové koalice, kteří podporovali její předchůdkyni.

Dva týdny po odmítnutí rezignace na zastupitelstvu se starostka Města Libavá Štěpánka Tichá rozhodla rezignovat na svou funkci. Starostku policisté usvědčili z mnohaměsíčních nezákonných praktik, kdy falešně zaměstnávala brigádníky a peníze si...

Bývala starostka Štěpánka Tichá se kriminalistům přiznala, že falšovala dokumenty o zaměstnávání brigádníků a že peníze vykázané na jejich výplaty si posílala na svůj účet. Škoda byla vyčíslena na více než 400 tisíc korun. Do machinací se zapojily také dvě pracovnice obecního úřadu. Státní zástupkyně jejich stíhání letos v červenci podmíněně zastavila, a tak mohla Tichá zůstat ve funkci. Opoziční zastupitelé na zářijovém zasedání navrhovali hlasování o odvolání starostky, těsnou většinou ale tento bod neprošel na program a Štěpánka Tichá udržela svůj post. To kritizovala řada občanů, politologů i například hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN), který se schůze osobně zúčastnil a promluvil k zastupitelům Města Libavá.

Měl by politik usvědčený ze zpronevěry zůstat ve veřejné funkci?

Celkem hlasovalo802 čtenářů

Na základě podnětu na Nejvyšší státní zastupitelství se podmínečným zastavením trestního stíhání starostky zabývá od úvodu září také olomoucké krajské státní zastupitelství. To bude přezkoumávat verdikt žalobkyně a podání by mělo být ve dvouměsíční lhůtě vyřízeno. Podle starostky Valtošové proběhlo ještě 20. září doplnění podnětu.

Po polovině září Štěpánka Tichá oznámila svůj úmysl rezignovat ke 30. září. „Záměr skončit jsem oznámila zástupkyni opozice s tím, že ji slušně žádám, aby nechali toho lynče. Ač jsem způsobila chybu, tak jsem si neuvědomila, jaké dopady bude mít tato situace na mou rodinu, která si takové chování nezaslouží,“ komentovala tehdy rozhodnutí opustit post ve vedení obce.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, zpronevěra, peníze, starostka Město Libavá, Libavá, Štěpánka Tichá, rezignace starostka, rezignace, rezignace Libavá, nová starostka, starostka Město Libavá, Oldřiška Valtošová, vyšetřování, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jó,když jde o zlodějku z malé bezvýznamné obce tak musí zkola ven,ale kdyby bylapúrimátorkou Prahy,tak ještě dostane od žido-zkurvysyna pseudo-prezidenta Pavla státní vyznamenání!!!!

Úterý, 17. října 2023, 02:34Odpovědět

Město Libavá má novou starostku. Nahradila ženu, která zpronevěřila obci statisíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.