Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Pevnost u Olomouce ovládnou děsiví pekelníci. Chystá se unikátní krampus show

Oheň, rudé nasvícení, tajemný sklep a hrozivé masky. Skutečně nevšední zážitek pro příznivce hrůzostrašných rakouských čertů chystá skupina Krampus Olomouc. Kulisy pro speciální vystoupení propracovaných kostýmů totiž poskytne na začátku listopadu historický Fort XVII v Křelově nedaleko hanácké metropole.

Loni měl průvod rohatých příšer na vánočních trzích v Olomouci mimořádný ohlas a na show v centru Olomouce zamířily tisíce lidí. Letos se krampusáci v historickém jádru krajského města rojit nebudou, ale pro fanoušky děsivých kostýmů se připravuje kousek od Olomouce akce, která má posunout tuto formu zábavy na vyšší úroveň.

V sobotu 4. listopadu se totiž na Fortu XVII v Křelově otevřou brány pekelné, ze kterých vystoupí do jedinečných historických prostor pevnosti dvacet krampus čertů z olomoucké a brněnské skupiny. Podle organizátora Martina Šuby je cílem nabídnout speciální zážitek limitovanému počtu fanoušků. „Lidé se dostanou až k čertům bez omezení či zátarasů, takřka kdykoliv bude možná fotka a podobně. Venku budou ohně, celý prostor bude červeně nasvícený. Akce je první svého druhu, nechtěli jsme, aby se lidé mačkali někde u zábran a viděli jen na chvilku průvod čertů. Celé se to snažíme připravit tak, aby se jednalo o jednu z nejlepších akcí sezony,“ popisuje hlavní představitel skupiny Krampus Olomouc.

Vánoční trhy v Olomouci představily program i novinky. Lákají na koncerty i punčovou stezku

Koncerty, kulinářské show a prezentace tradic a zvyků, kluziště i vycházka po vyhlídkových místech. Organizátoři Vánočních trhů v Olomouci přiblížili program oblíbené několikatýdenní akce v centru hanácké metropole, která se pojí s jedinečnou...

Do křelovského pekla tak budou moct příznivci děsivých zážitků zavítat ve třech turnusech. První vstup je naplánovaný na 17. hodinu, další na 18:30 a poslední na 20. hodinu.

Předprodej na akci se rozbíhá a zájem je podle organizátorů značný, kapacita pro každý z časů je 300 osob, a to kvůli zachování rázu akce, která nemá být davovou záležitostí. Cena vstupného je podle Šuby stanovena na částku 250 korun.

„Letos už budeme mít nové masky z Rakouska, tentokrát jsem je nevyráběl já. Jednou z novinek budou i lomené nohy směrem dozadu, které jsou pro čerta typické. Nejvyšší čert bude mít přes tři metry, takže to bude také velice zajímavý zážitek,“ láká krampusák původem ze Šternberku, který svou zálibu v čertovských maskách už několik let s přáteli rozvíjí a zdokonaluje.

Kromě setkání s pekelníky si návštěvníci budou moct užít také tematické prohlídky řemeslných ateliérů, které pevnost v Křelově ukrývá.

Jaký máte názor na přehlídky krampus čertů?

Celkem hlasovalo1021 čtenářů

„Ďáblové otevřou také kovárnu, mincovnu či tiskařskou dílnu. Zpřístupníme tedy hned několik prostor, které přinesou rodinám s dětmi a dalším návštěvníkům další atraktivní zážitek. Kovárna s ohněm, se začouzeným kovářem a čertem je přesně to, co bychom asi chtěli v takový den vidět,“ s úsměvem doplňuje správce křelovského fortu Roman Prokeš.

Zájemci starší patnácti let se budou moct vydat i pouť sklepením dělostřeleckého fortu dostavěného okolo roku 1853. „Katakomby se speciální dekorací a s přítomností čertů budou docela dost strašidelné,“ upozorňuje Martin Šuba.

Pořadatelé počítají i se zajištěním rozmanitého občerstvení a také možnosti parkování, určitým limitem je ovšem příjezdová komunikace k pevnosti. „Akce je koncipovaná tak, aby se naše netradiční prostory nepřehltily. Příjezd je obyčejná silnice, tak je potřeba s tím počítat a být ohleduplný. Návštěvníci si mohou udělat i například procházku z Olomouce s lucernou nebo baterkou,“ podotkl kastelán objektu, který byl před mnoha lety vybudován jako součást obranného systému proti tehdejšímu pruskému vojsku.

Akce krampusů na křelovském fortu bude vyvrcholením strašidelného dění, které v unikátních prostorách bude probíhat už ve čtvrtek 2. listopadu. Na Dušičky se totiž chystá v areálu pevnosti také stezka odvahy pro děti a rodiče, kterou bude od 17 hodin zajišťovat skupina K.M.F.C.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krampus, krampus show, krampus Olomouc, Krampus, čerti, Olomouc, průvod čertů, krampus Křelov, Fort Křelov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pevnost u Olomouce ovládnou děsiví pekelníci. Chystá se unikátní krampus show  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.