Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

ANKETA: Šantovka se otevřela před deseti lety. Je přínosem pro Olomouc?

V devět hodin ráno 18. října 2013 se poprvé otevřelo polyfunkční nákupní centrum Galerie Šantovka v Olomouci a brzy se rozlehlý komplex stal jedním z klíčových bodů krajského města. Kromě obchodů zahrnuje rozhlehlý areál i multikino, bowlingové centrum, kavárny, restaurace a je také dějištěm kulturních či tematických akcí či místem pro rozvoj začínajících podnikatelů i podporu dobročinných aktivit.

Na ostrově tvořeném Mlýnským potokem a slepým ramenem původního mlýnského náhonu vyrostl před více než deseti lety obchodní komplex s prodejní plochou přes 48 300 metrů čtverečních. Soubor staveb podle návrhu renomovaného architektonického studia Benoy nahradil původní již nevyužívaný tovární areál. V Šantovce je přibližně dvě stě obchodních jednotek, které se dlouhodobě drží na úrovni obsazenosti okolo 97 procent. V bezprostřední blízkosti centra města nabízí obchodní galerie přibližně tisíc parkovacích míst. Za deset let fungování se statistický ukazatel návštěvnosti dostal přes hodnotu 72 milionů lidí.

Šantovka má deset let. Přitáhla miliony návštěvníků a Olomouc zbavila zanedbaného areálu po bývalém Milu

Přesně před deseti lety se v Olomouci otevřelo nákupní centrum Šantovka. Jen za první den ho navštívilo přes padesát tisíc lidí, dodneška to jsou miliony. Šantovka vyrostla v lokalitě chátrajícího areálu bývalého Mila poblíž centra a proměnila...

Kromě pozitivních hodnocení se Šantovkou pojí také kritické ohlasy. Ty polemizují zejména nad možným poklesem zájmu o centrum Olomouce a s tím související potenciální potíže podnikatelů sídlících v historickém jádru města.

Jaký je váš názor přínos obchodního centra Šantovka pro hanáckou metropoli? Hlasovat můžete ve čtenářské anketě.

Vnímáte Galerii Šantovka po deseti letech fungování jako přínos pro město Olomouc?

Celkem hlasovalo241 čtenářů

K výročí Galerie Šantovka vznikla i speciální audiovizuální výstava, která mapuje historii celé lokality od konce 18. století až do současnosti. „Chtěli jsme ukázat, jak se místo proměňovalo a vyvíjelo do současné podoby. Dnes je Šantovka součástí města a vytváří trendy v životním stylu, zábavě i gastronomii. O propojení se životem v Olomouci nám jde především. Základem našeho úspěchu je totiž spolupráce a hledání synergie uvnitř našeho krásného města. Nejde nám jen o to, co probíhá v prostorách našeho centra, ale pomáháme například sportovním klubům, začínajícím firmám a start-upům. Jen společně jsme silní. Brzy představíme další plány, jak naši činnost ještě dále posunout o kus vpřed,“ říká olomoucký podnikatel a majitel Galerie Šantovka Richard Morávek.

Již delší dobu probíhá příprava dalšího centra s názvem Šantovka II, které bude ještě výrazněji zaměřené na kulturní a zábavní sféru. V místě současného štěrkového parkoviště u obchodní galerie má vzniknout také výšková budova Šantovka Tower.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Galerie Šantovka

Štítky Galerie Šantovka, obchodní centrum, narozeniny, výročí, anketa, názor, podnikání, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Šantovka se otevřela před deseti lety. Je přínosem pro Olomouc?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.