Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Šantovka má deset let. Přitáhla miliony návštěvníků a Olomouc zbavila zanedbaného areálu po bývalém Milu

Přesně před deseti lety se v Olomouci otevřelo nákupní centrum Šantovka. Jen za první den ho navštívilo přes padesát tisíc lidí, dodneška to jsou miliony. Šantovka vyrostla v lokalitě chátrajícího areálu bývalého Mila poblíž centra a proměnila život v krajské metropoli.

Podle mluvčího Šantovky Petra Hlávky centrum za deset let jeho fungování navštívilo více než 72 milionů lidí. "Vyjma covidových let se návštěvnost za poslední roky pohybuje kolem 8,3 milionu lidí ročně, oproti prvním letům ještě vzrostla," konstatuje Hlávka.

Kromě nákupů Galerie Šantovka Olomoučany lákala na stovky kulturních a gastro akcí, autogramiády, koncerty, největší z nich byly SandraDavid Koller nebo nedávno známý německý DJ Alle Farben, a každý měsíc organizuje tematický event, jako jsou například Miss Šantovka, Svatební veletrh, Čokofest, Sportovní dny, Burger Festivaly nebo Dětské dny.

Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) v souvislosti se vznikem obřího nákupního centra vidí spíše pozitiva. "Šantovka před deseti lety definitivně nahradila bývalý brownfield, pozůstatky Mila. Zbavili jsme se tak zátěže zchátralé továrny v centru města a navíc vznikla ikonická nákupní zóna srovnatelná s centry jiných měst v Česku nebo v zahraničí. Kromě toho Šantovka částečně řeší i parkování například během městských akcí nebo Flory," nastínil primátor.

Podle něho se nepotvrdily ani obavy z vylidnění centra, naopak statistiky ukázaly, že návštěvníci neproudí jenom do Šantovky, ale po nákupu zamíří do města. "Vznik Šantovky samozřejmě ovlivnil skladbu provozoven v centru, které se přeorientovalo a více zaměřilo na gastronomii, což je však trend i v jiných městech. Řetězce z logických a logistických důvodů vytlačí z center klasické obchody," dodal primátor.

Rozšířená Galerie Šantovka nabídne i luxusní hotel Marriott. Stát má za dva roky

Do dvou let plánuje investorská skupina Redstone dokončit v Olomouci a také v Pardubicích nové ubytovací a kongresové kapacity, které budou fungovat pod hlavičkou mezinárodního hotelového řetězce Marriott. V hanácké metropoli se má nový hotel...

S tím souhlasí i ředitel Okresní hospodářské komory Olomouc Radim Kašpar. Šantovka podle něho nahradila nevzhledný brownfield, rozšířila centrum, navázala na historické jádro a vkusně a decentně zapadla do celé lokality. "Pro rozvoj města je projekt objektivně přínosný. Někteří kritici dávali Šantovce za vinu, že zapříčinila vylidnění centra. Já to vidím jinak. Samozřejmě je na majitelích objektů a provozovatelích v centru, jak budou šikovní a konkurenceschopní. Šantovku vnímám jako vhodné doplnění, nabídka v centru města se postupně proměňuje," je přesvědčen Kašpar.

Celá lokalita má podle něho i nadále velký potenciál, zejména v souvislosti s plánovanou výstavbou dalšího obchodního a kulturního komplexu. "Nákupní centra se mění i co do své funkce a stále častěji nabízí aktivity také pro trávení volného času a zábavu. Takový je současný trend a myslím, že tento prvek bude velmi akcentován také v brzkém navázání projektem Šantovka II," dodává ředitel OHK Olomouc.

Pozitivní pohled na obchodní galerii ovšem nesdílí olomoucký architekt a urbanista David Helcel"Ostrov na Mlýnském potoce navazující na Smetanovy sady, území téměř na dotyku s historickým jádrem, jedna z bran do města, pro tak výjimečné místo bych si dokázal představit duchaplnější, citlivější a přírodě bližší využití, než je předimenzovaná nákupní galerie," uvedl architekt.

Místu by podle něho více slušelo například kulturní centrum s univerzitní knihovnou, divadlem či filharmonií citlivě zasazené do zeleně, zelená náplavka, ekologicky šetrné budovy úměrného měřítka, areál pohodlně prostupný pro pěší i cyklisty, nikoliv vjezd do garáží. "To je jen malá osobní vize. Galerie Šantovka je odrazem priorit a paradoxů naší doby, které se prozatím příliš nedaří se s touto vizí ztotožnit," dodal Helcel.

FOTOGALERIE: Sandra a Michal David rozjeli hudební show u Šantovky. Za písničkou dorazil i expremiér Babiš

Everlasting love, Maria Magdalena či Nenapovídej. Vzpomínkami na hity nejen z osmdesátých let ožil v Olomouci areál FunParku během dvojkoncertu hvězdné německé zpěvačky Sandry a populárního hudebníka Michala Davida. Na tříhodinovou show zavítal...

Za Šantovkou a dalšími významnými bytovými a průmyslovými projekty v Olomouci stojí developer Richard Morávek, který nyní připravuje projekt Šantovka II. Má to být obdoba například pražského Fóra Karlín.   

"Na rozdíl od první Šantovky bude dvojka více rozmanitější. Vznikne náměstí a ožije nábřeží Mlýnského potoka. Postavíme polyfunkční sál pro divadlo, muzikály, koncerty, kongresy i společenské akce. Chceme se soustředit na životní styl a jeho trendy, bude tu spousta zábavy pro malé i velké. Ubytovat se bude možné v novém hotelu, přidáme gastroprovozy a restaurace. Vznikne kus nového moderního města," přibližuje Morávek.

Developer chystá i jedno překvapení, které zatím nehodlá prozradit, ale za kterým se podle něho bude do Olomouce jezdit z širokého okolí. "Věřím, že se o lokalitě bude mluvit po celé republice,“ uvedl Morávek.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Šantovka, výročí, 10 let, klady, zápory, Milo, brownfield, návštěvnost, Olomouc, projekt, David Koller, ANO 2011, Hospodářská komora, trend, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

To je pěkné no,ale co to vlastně bylo to Olomoucké Milo?

Středa, 18. října 2023, 08:29Odpovědět

Šantovka má deset let. Přitáhla miliony návštěvníků a Olomouc zbavila zanedbaného areálu po bývalém Milu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.