Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Jaké je navštívit kavárnu jako nevidomý? Unikátní zážitek nabízí Kavárna POTMĚ

Hned vedle olomoucké radnice na Horním náměstí se objevila menší budova se zrcadlovými stěnami. Okolní bannery, které se otáčí podle směru větru napovídají, že se jedná o Kavárnu POTMĚ. Ta se v Olomouci objevila v rámci festivalu Prix Bohemia Radio.

Hned po projevení zájmu se kolemjdoucích ujímá pracovnice kavárny, která všem ochotně vysvětluje, o co se jedná. Pokud člověk chce dovnitř, musí nejprve uložit veškerou elektroniku nebo předměty, které by mohly vytvořit sebemenší světlo, do uzamykatelné schránky, od které si zároveň nechává klíče.

Po krátkém představení pravidel, jak se v kavárně pohybovat, nebo lépe řečeno moc nepohybovat, se návštěvníků ujímá průvodkyně Jana. Jana je nevidomá pracovnice kavárny a na ní je celá skupina plně odkázaná. Zatímco pomalu postupujeme za Janou jedněmi dveřmi, držíme se za ramena, abychom se v kompletně zatemněném prostoru neztratili. „Kdyby někomu začalo být ve tmě nepříjemně nebo jste chtěli odejít, prostě na mě zavolejte a já pro vás přijdu,“ ujišťuje nás Jana za chůze. Za druhými dveřmi se už rozprostírá kavárna v absolutní tmě. Jana, která se stejně jako ostatní nevidomí pracovníci perfektně v prostoru orientuje, nás vede ke stolku hned na kraji temného podniku a vzápětí nás usazuje.

Jelikož jsme vyrazili na část programu Digitální spisovatel, z reproduktorů zní hlas rozhlasového moderátora Jana Pokorného s fiktivní reportáží o mimozemšťanském únosu coby součásti jednoho z krátkých literárních děl. Při poslechu povídek jsou ale znát drobné chyby, které napovídají, že je nenapsal člověk. Digitálním spisovatelem totiž organizátoři myslí umělou inteligenci, které zadali příběhy vytvořit.

Vánoční strom pro Olomouc roste kousek od zimáku. Děti mohou pro smrk i letos vymyslet jméno

Čtrnáctimetrový smrk letos ozdobí Horní náměstí v Olomouci v předvánočním a vánočním období. Do historického jádra krajského města nebude mít dalekou cestu, jehličnan roste nedaleko zimního stadionu u jedné z vil. Podle letité tradice přijímá...

Zatímco sedíme na lavicích a posloucháme besedu s Annou Vošalíkovou se snažíme po hmatu zorientovat alespoň na našem stolu. Na tom nacházíme pouze balení cukrů a míchátek ještě zabalených v papírových obalech.

Při vstupu dostávají návštěvníci čtyři žetony o velikosti pětikoruny, které fungují jako místní platidlo. Jen pár okamžiků poté se nás znovu ujala naše průvodkyně Jana. Že někdo přichází ke stolu jsme poznali až potom, co na nás promluvila s nabídkou horkých i studených nápojů. Mezi tím, co čekáme na občerstvení, mluvila Vošalíková o tom, jaké pokyny umělé inteligenci zadávali, aby povídky napsala. „Tady u té povídky jsme umělé inteligenci zadali pokyn: vymysli strašidelný příběh se zajímavou zápletkou,“ vysvětluje se smíchem.

Mezitím dorazila Jana i s objednanými nápoji. Do nevidomého člověka se návštěvníci vžívají nejen nulovou viditelností a nutností orientovat se pouze hmatem a sluchem, ale také situacemi, do kterých obsluha návštěvníky staví. „Mléko si tam nalijte sám,“ poznamenává Jana při podávání kávy v plastovém kelímku s víčkem a malým balením mléka do kávy. Právě kelímek s víčkem si návštěvníci odnáší domů jako suvenýr. Běžná věc, kterou student Tomáš Šulc dělá běžně, se v kavárně stává výzvou. „Chvíli mi trvalo, než jsem si mléko dokázal potmě rozdělat, ale ve finále jsem to zvládl a byl z toho zase další zajímavý a úsměvný zážitek. Zjistil jsem, že běžně automatické věci v takových situacích nemusí být úplně automatické,“ komentuje.

Pokud člověk zrovna nepije, raději svůj kelímek nepouští, aby ho při následném hledání omylem neshodil na zem. Pokud si člověk odmyslí oslepující tmu, Kavárna POTMĚ se jinak jeví jako úplně běžná kavárna. Mezi stoly starostlivě prochází obsluha a nabízí další nápoje a občerstvení, na které mají návštěvníci nárok v rámci vstupného.

Jakmile jsme měli dopito, poprosili jsme obsluhu o pomoc s cestou ven. Místo Jany se nás ujala průvodkyně Romča, která nezvyklou atmosféru odlehčuje různými vtipy a narážkami na úskalí života se zrakovým postižením. Mezi tím se ale až překvapivě rychle pohybuje po prostoru kavárny a pokaždé ke stěně u dveří přivede jednoho návštěvníka. Znovu se chytáme za ramena a tvoříme tak hada, v jehož čele stála průvodkyně a během pár okamžiků jsme zahlédli prosvítající světlo u prahu dveří. „Pozor, teď půjdeme ven na světlo. Raději si zavřete oči, prý to bolí, ale to já nemusím řešit,“ sebevědomě vtipkuje Romča a pomalu otevřela dveře.

Pětašedesátiletého cizince, který seděl za volantem kamionu při úterní nehodě na železničním přejezdu v Olomouci na Divišově ulici, obvinila policie z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. Muž vjel na přejezd několik vteřin poté, co se červeně...

Po necelé hodině strávené v absolutní tmě je pobyt na denním světle znovu nezvyk. „I když jsme byli v naprosté tmě necelou hodinu, oči si na tmu zvykly, takže návrat na světlo byl v prvních chvílích nepříjemný,“ popisuje pocity návštěvnice a taktéž studentka Klára Jarošová. „Samozřejmě to byla pro oči trochu facka, přece jen jsme byli v téměř absolutní tmě více než třičtvrtě hodiny. Naštěstí jsem si zase rychle zvykl. Co jsem pozoroval, oproti některým jiným účastníkům akce jsem na tom byl ještě dobře,“ potvrzuje Šulc.

„Je zajímavé prožívat tu výměnu rolí, kdy vidoucí jsou ve tmě nejisti a tápou, a nevidomí je naopak suverénně provázejí a pomáhají jim,“ komentuje studentka unikátní zážitek „V kavárně Potmě jsem byla podruhé a ráda půjdu někdy znovu,“ doplňuje.

Kavárnu je možné navštívit na Horním náměstí v Olomouci v rámci festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, jehož hlavním pořadatelem je Český rozhlas. Letos se jedná o 39. ročník festivalu. Koncept plně zatemněné kavárny, kde obsluhují zrakově postižení, funguje již od roku 2006. „Výtěžek putuje na pomoc těžce zrakově postiženým dětem i dospělým,“ uvádí Český rozhlas. Kavárna na Horním náměstí bude pro veřejnost otevřená až do neděle.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kavárna POTMĚ, Prix Bohemia Radio, festival, kavárna, nevidomí, zrakové postižení, Olomouc, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaké je navštívit kavárnu jako nevidomý? Unikátní zážitek nabízí Kavárna POTMĚ  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.