Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Vánoční strom pro Olomouc roste kousek od zimáku. Děti mohou pro smrk i letos vymyslet jméno

Čtrnáctimetrový smrk letos ozdobí Horní náměstí v Olomouci v předvánočním a vánočním období. Do historického jádra krajského města nebude mít dalekou cestu, jehličnan roste nedaleko zimního stadionu u jedné z vil. Podle letité tradice přijímá olomoucká radnice návrhy od dětí na jméno pro vánoční strom, to zazní při slavnostním rozsvícení 19. listopadu.

Vánoční trhy v Olomouci představily program i novinky. Lákají na koncerty i punčovou stezku

Koncerty, kulinářské show a prezentace tradic a zvyků, kluziště i vycházka po vyhlídkových místech. Organizátoři Vánočních trhů v Olomouci přiblížili program oblíbené několikatýdenní akce v centru hanácké metropole, která se pojí s jedinečnou...

Vánoční strom loni darovala pro Olomouc rodina z Hluboček, tentokrát nová zelená dominanta náměstí absolvuje před orloj výrazně kratší cestu. Přibližně čtrnáctimetrový smrk se tyčí u vily ve Wellnerově, kdy už ovšem prorůstá i do základů. „Majitelé jej městu nabídli i proto, že už převyšuje dům a při silných větrech se obávají pádu stromu. Kácení a převoz stromu na Horní námětí jsou naplánované na neděli 12. listopadu,“ přiblížila mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

„Měli jsme dva hlavní favority z Olomouce, nakonec jsme vybrali strom z Wellnerovy ulice. Je trochu štíhlejší, ale moc pěkný. Doprava bude tentokrát zřejmě velmi jednoduchá, a i za to jsme rádi. Majitelé nám ho věnovali a je správné, že ani letos nepokácíme nějaký krásný strom jen tak pro ozdobu, ale opět spojíme příjemné s užitečným,“ komentoval vedoucí Odboru kultury a cestovního ruchu olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Pevnost u Olomouce ovládnou děsiví pekelníci. Chystá se unikátní krampus show

Oheň, rudé nasvícení, tajemný sklep a hrozivé masky. Skutečně nevšední zážitek pro příznivce hrůzostrašných rakouských čertů chystá skupina Krampus Olomouc. Kulisy pro speciální vystoupení propracovaných kostýmů totiž poskytne na začátku...

Den po transportu stromu na náměstí mohou zájemci poslat na magistrát poslední výtvarně zpracované návrhy na jméno vánočního stromu. Děti ze škol i různých skupin zpracovávají obrázky i například modely z různých materiálů, loni dostala jedle jméno Perníček podle nápadu dětí ze slavonínské družiny.

„Pokračujeme v tradici a již poosmnácté hledáme jméno pro olomoucký vánoční strom. Na výtvarně zpracované návrhy se jménem stromu čekáme do pondělí 13. listopadu,“ dodává mluvčí Doleželová s tím, že návrhy je možné zaslat na adresu: Magistrát města Olomouce, odd. kultury, Lucie Rozbořilová, Horní náměstí 583 radnice, 779 11 Olomouc nebo osobně doručit na podatelnu radnice v úředních hodinách magistrátu. Na obálku je třeba uvést „Soutěž pojmenuj vánoční strom“, na zadní stranu výtvarných návrhů potom jméno, třídu, věk a název školy.

Vánoční strom na Horním náměstí se slavnostně rozsvítí v neděli 19. listopadu od 18 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom pro Olomouc roste kousek od zimáku. Děti mohou pro smrk i letos vymyslet jméno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.