Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Hřebečská důlní stezka, rozhledna Strážný vrch a potok s rezavou vodou. Trasa pro podzimní dny

Dnes se podíváme kousek za hranice Olomouckého kraje směrem k Moravské Třebové. Trasa po Hřebečské důlní stezce k rozhledně Strážný vrch a okolo hald hlušiny má zhruba dvanáct kilometrů a je lehce náročnější.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Auto necháváme na parkovišti Hřebeč, přecházíme přes cestu a podle rozcestníku se vydáváme po červené turistické značce směr Nad doly. Po dvou kilometrech u dalšího rozcestníku scházíme vpravo a po dvě stě metrech dorazíme k vyhlídce Nad doly. Ta je otevřena nonstop a je z ní hezký výhled na Moravskou Třebovou.

Poté pokračujeme po Hřebečské důlní stezce až k rozhledně Strážný vrch. Ta je také otevřená nonstop, postavená byla roku 2010 a za dobré viditelnosti je z ní vidět i Králický Sněžník. Nyní se vracíme a po asi jeden a půl kilometru u rozcestníku odbočujeme vlevo a pokračujeme po cestě k dalšímu rozcestníku, který nás zavede k bývalému dolu Gerhard. Ten fungoval do roku 1961.

Vrátíme se na cestu a po půl kilometru dorazíme k přístřešku, u kterého se nachází rezavý potok. Jedná se o vodu vytékající z bývalých dolů, která je znečištěna výluhem z hornin a v žádném případě není vhodná ke konzumaci. Opět se vracíme na cestu, a jakmile dorazíme k dalšímu rozcestníku, odbočujeme vpravo do lesa. Stezka nás dovede k silnici a podél ní se dáme opět vpravo asi tři sta metrů a dorazíme k branám dolu. Bránu je možné obejít zprava a vyšlapaná cesta nás dovede k měsíční krajině. Ta zde vznikla z hald hlušiny pomocí větrné a vodní eroze.

Dále už se stačí vrátit k silnici a jít vpravo do kopce až k parkovišti. U pracoviště se nachází ještě vyhlídka U tety, kde je možné posedět a relaxovat, než pojedeme zpět domů. Celá trasa má zhruba dvanáct kilometrů a je lehce náročnější. 

TIP NA VÝLET: Pasecký vodopád, krátká procházka malebnou přírodou. Vznikl uměle během stavby mlýna

Dnešní tip na výlet nás zavede jen pár kilometrů od Olomouce. Navštívíme Pasecký vodopád, který se nachází mezi obcemi Paseka a Paseckým Žlebem u Šternberka. Výlet je možné spojit například s návštěvou hradu Šternberk nebo Sovinec.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, rozhledna, Strážný vrch, potok, Moravská Třebová, Olomoucký kraj, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Hřebečská důlní stezka, rozhledna Strážný vrch a potok s rezavou vodou. Trasa pro podzimní dny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.