Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Česká pošta chce prodat rozlehlý areál v Olomouci. Prostory si pak bude pronajímat

Hned několik nemovitostí připravuje v Olomouckém kraji k prodeji Česká pošta, která prochází v uplynulých měsících transformací. Státní podnik už nabízí zájemcům historickou budovu v Prostějově za nejméně 39 milionů, ještě trojnásobně vyšší bude zřejmě vyvolávací cena u areálu v Olomouci na Ladově ulici.

Už ve fázi výběrového řízení či e-aukce je proces prodeje budovy na Poděbradově náměstí v Prostějově, kde má Česká pošta pro okresní město důležité sídlo a pobočku. Znalecké posudky stanovily minimální kupní cenu objektu na 39 milionů korun. Podle odborného posouzení technického stavu budovy se předpokládá, že podobnou částku bude potřeba do rozhlehlé nemovitosti z roku 1898 v následujících letech investovat.

„Důvodem prodeje je skutečnost, že budova není zcela využívána provozem České pošty, využívána je pouze třetina. V tomto případě bude pobočka zachována na základě nájemní smlouvy s budoucím majitelem,“ vysvětluje mluvčí České pošty Ivo Vysoudil s tím, že záměr prodeje byl zveřejněn 9. října 2023 a o objekt nikdo prozatím neprojevil zájem. Podle zveřejněných návrhů smluv by státní organizace platila za pronájem potřebné části čtyřpodlažní budovy takřka 600 tisíc korun ročně.

Historické BVP z piedestalu odnesl moderní speciál. Šternberská zbrojovka začala stavět novou halu

Po čtyřiceti letech proběhl transport historického obrněného vozidla BVP-1 z podstavce v areálu šternberské zbrojovky Excalibur Army. O přesun bojového prostředku se symbolicky postaral jeden z nejnovějších produktů podniku – vyprošťovací a...

Státní podnik tímto způsobem prodává celou řadu budov napříč Českou republikou. „Česká pošta přistupuje k prodeji nemovitostí v případech, kdy je využívá pouze v omezeném rozsahu, nebo jsou pro její provoz nevyhovující či nepotřebné. Příjmy z těchto prodejů pomohou při probíhající transformaci podniku,“ uvedl mluvčí Vysoudil.

Ještě výrazně vyšší částku než v případě prodeje budovy v centru Prostějova by chtěla Česká pošta inkasovat díky převodu rozlehlého areálu v Olomouci na ulici Ladova v městské části Hejčín.  Kromě zajišťování poštovních služeb pro značnou část města plní komplex nedaleko fotbalového Androva stadionu také funkci depa. Ve dvou budovách situovaných do tvaru písmene U tak funguje úřadovna s označením Olomouc 9, řada kanceláří, skladů či dílen. Ve dvoře parkuje značné množství dodávkových a nákladních automobilů. Celková rozloha pozemků přesahuje 10 tisíc metrů čtverečních.

Za nemovitosti v Hejčíně stanovila pošta vyvolávací cenu do výběrového řízení 119 milionů korun. „V případě objektu Olomouc Ladova je situace podobná jako u budovy v Prostějově. Česká pošta bude využívat po prodeji přibližně jednu čtvrtinu objektu na základě nájemní smlouvy a provoz pošty bude zachován,“ dodal Vysoudil

Už od 1. července naopak neslouží zákazníkům oblíbená pobočka České pošty na Horním náměstí v Olomouci. Ta fungovala v několikapatrovém paláci v nejužším historickém jádru města a olomoucká radnice jednala i o bezúplatném nabytí stavby, která by mohla fungovat jako jedno ze sídel magistrátu. Se státem se ale město nedohodlo a cenná nemovitost se také připravuje do prodeje. „Záměr prodeje budovy na Horním náměstí bude nyní předkládán dozorčí radě podniku. V případě schválení budou oba olomoucké objekty zveřejněny na Portálu veřejné správy a poté může být nabídnut k prodeji,“ přiblížil aktuální situaci mluvčí České pošty.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká pošta

Štítky Pošta, Česká pošta, pošta Ladova, Olomouc, pošta Olomouc, Horní náměstí, pošta Prostějov, Poděbradovo náměstí, prodej nemovitostí, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká pošta chce prodat rozlehlý areál v Olomouci. Prostory si pak bude pronajímat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.