Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Blíží se Dušičky. Nenechte se zamknout na hřbitově, apelují olomoučtí strážníci

S přelomem října a listopadu přichází dušičkové období, během kterého řada lidí vyráží na hřbitovy zavzpomínat na své blízké. S vyšší návštěvností míst posledního odpočinku se standardně pojí i intenzivnější dohled uniformovaných příslušníků městské či státní policie. Ti zároveň přidávají preventivní doporučení týkající se obezřetnosti vůči osobním věcem i trpělivosti za volantem.

Památka zesnulých připadá na čtvrtek 2. listopadu, týden před tímto datem začíná opatření ze strany Městské policie Olomouc. „Během tohoto období budou strážníci Městské policie Olomouc dohlížet na veřejný pořádek a bezpečnost a plynulost silničního provozu nejen u centrálního hřbitova v Neředíně, ale i u ostatních městských hřbitovů,“ říká mluvčí olomouckých strážníků Petr Čunderle.

Zejména kvůli minimalizaci potenciálních dopravních komplikací a také omezeným parkovacím kapacitám u hřbitovů doporučují představitelé městské policie využít varianty městské hromadné dopravy. Výraznější nápor očekává také Dopravní podnik města Olomouce, který této skutečnosti přizpůsobí skladbu tramvajových souprav. „Vzhledem k očekávané zvýšené frekvenci cestujících v období Dušiček směrem na Neředín, budou v sobotu 28. října a v neděli 29. října sólo vozy na lince číslo 2 kolem půl deváté ráno vyměněny za spřažené soupravy a na linku číslo 7 budou přednostně vypraveny tříčlánkové nízkopodlažní tramvaje,“ informovala mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Návštěvníci hřbitovů, kteří dorazí autem, by podle Čunderleho neměli zapomínat, že vozidlo není trezor. Známou poučku potvrzuje i krajská preventistka Policie ČR Jiřina Vybíhalová: „Lidé by měli pamatovat také na řádné zabezpečení svých vozidel. Stává se, že lidé vytáhnou ze zavazadlového prostoru květiny či jiné dekorace a vypraví se na hřbitov, aniž by si uvědomili, že nezamkli vozidlo. Kabelka viditelně odložená na sedačce je pak pro zloděje snadnou kořistí,“ upozorňuje policistka.

Ačkoliv Městská policie Olomouc neeviduje v posledních třech letech protiprávní jednání spojené s obdobím dušiček, je podle policistů potřeba stále si hlídat své osobní věci a to například i při uklízení či zdobení hrobu. „Stačí opravdu jen malá chvilka, aby kabelka či jiná cenná věc položená na náhrobku či lavičce nepozorovaně zmizela,“ upozorňuje Jiřina Vybíhalová.

Se zlodějem, který se neštítil okrádat zranitelné návštěvnice pietních míst, mají policisté v Olomouckém kraji zkušenost z roku 2020. Hřbitovní fantom tehdy během měsíce okradl sedm žen v Olomouci a pět v Opavě. „Vždy v nestřeženém okamžiku, když seniorka upravovala hrob a položila si přitom kabelku na pomník, využil její nepozornosti a tašku ji odcizil. V lupu následně nalezl mimo jiné hotovost, mobilní telefony, platební karty či dioptrické brýle. Celkem odcizil věci za téměř 50 tisíc korun. Kriminalisté společně s kolegy z Moravskoslezského kraje rozjeli po pachateli rozsáhlé pátrání. Důkladně vyhodnocovali získané informace, kamerové záznamy, zajištěné stopy. Klec spadla 10. listopadu, když policisté zadrželi podezřelého přímo na hřbitově v Olomouci – Neředíně,“ vylíčil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Policisté napříč krajem budou stejně jako každý rok věnovat zvýšenou pozornost místům posledního odpočinku a ve větší míře budou dohlížet také na dopravu. „S dušičkovým obdobím se pojí také zvýšený provoz na silnicích. V tento čas musíme počítat s tím, že za volant usednou i takzvaní sváteční řidiči, kteří nejsou na takový provoz zvyklí. Buďme proto opatrní, počítejme s chybami druhých. S četnějšími silničními kontrolami musí řidiči počítat již koncem tohoto týdne, kdy školákům začínají podzimní prázdniny,“ dodává preventistka Vybíhalová.

„Zároveň připomínáme, že otevírací doba ústředního hřbitova v Neředíně je od 7 do 20 hodin, aby nedocházelo k již tradičním telefonátům na tísňovou linku městské policie s tím, že někdo zůstal uzamčen na hřbitově,“ doplnil radu na závěr mluvčí Městské policie Olomouc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Olomouc

Štítky Památka zesnulých, dušičky, hřbitov, Olomouc, dopravní podnik, Neředín, Městská policie Olomouc, pervence, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se Dušičky. Nenechte se zamknout na hřbitově, apelují olomoučtí strážníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.