Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: Přemek Forejt překonal v jídelně olomoucké nemocnice rekord. S týmem uvařil přes 3000 porcí

Rekord objednávkového systému padl. Více než tři tisíce porcí jednoho pokrmu zvládl uvařit tým zaměstnanecké jídelny Fakultní nemocnice Olomouc ve spolupráci s populárním šéfkuchařem Přemkem Forejtem. Známý gastronom a porotce televizní soutěže Masterchef připravil pro zdravotníky a další personál nemocnice svou verzi tradičního kuřete na paprice.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc pokračovala ve středu iniciativa nazvaná Na podzim vaří šéfové, kdy v největším zdravotnickém zařízení na střední Moravě hostují v zaměstnanecké jídelně slavné osobnosti kulinářské scény. Po Romanu Paulusovi zavítal do stravovacího provozu Přemek Forejt.

Šéfkuchař známý nejen z ikonického olomouckého podniku Entrée, ale také z televizních pořadů MasterChef či Souboj na talíři, připravil s týmem jídelny kuře na paprice podle své receptury.

Pokrm, jehož příprava proběhla pod taktovkou populárního Přemka Forejta, přilákal zřejmě i strávníky, kteří do jídelny tak často nechodí, případně tato volba jasně zvítězila při uvažování zaměstnanců nad dalšími možnostmi v menu. V objednávkovém systému si totiž kuře na paprice zadalo 3113 strávníků, což je podle zástupců FN Olomouc rekordní číslo.

„Takové množství jsem nikdy nevařil. Je hrozný rozdíl vařit si v jednom třeba desetilitrovém hrnečku a potom v obrovských kotlích. Omáčka v nich probublává a já vlastně skoro nevím, jak ji dochutit. Člověk musí přemýšlet trochu jinak,“ komentoval s úsměvem změnu gastroprovozu a s tím spojenou výzvu Přemek Forejt v klipu Fakultní nemocnice Olomouc.

„Vzpomínám si, že jsem vařil maximálně pro pět set lidí a chystali jsme se na to asi čtyři dny,“ podotkl porotce soutěže MasterChef.

Ten již předtím pozval část kuchařského kolektivu jídelny fakultní nemocnice i na exkurzi do kuchyně olomoucké restaurace Entrée. „Strašně se mi líbila otevřená část kuchyně, kde je vidět kuchařům pod ruce. Kuchyně je velmi moderně vybavená a používají se tam jiné technologické postupy. Je to úplně jiné vaření,“ komentovala Věra Bláhová, kuchařka z jídelny FN Olomouc.

VIDEO: Šéfkuchař Paulus vařil pro zdravotníky v olomoucké nemocnici, zapsal si kariérní rekord

Běžné menu z jídelny Fakultní nemocnice Olomouc obohatil pokrm z portfolia mišelinskými hvězdami ověnčeného kuchaře Romana Pauluse. Osobnost úspěšná nejen na poli olomoucké gastronomie vařila pro zdravotníky a další pracovníky největšího...

 

Spolupráce se známými osobnostmi je pro pracovníky stravovacího provozu největšího zaměstnavatele v Olomouckém kraji vítaným zpestřením náročné práce. „Užili jsme si vaření a samozřejmě i legraci, která nám přinesla uvolnění a poprali jsme se tak s velkým počtem objednaných jídel. Je za tím obrovské úsilí, ať už pomocných kuchařek, které připravovaly veškerou zeleninu, i týmu kuchařů, kteří marinovali, restovali a vařili tak, aby menu bylo co nejlepší,“ dodala Věra Bláhová.

K výdejnímu pultu se s Přemkem Forejtem postavil stejně jako při minulém vaření se šéfem Paulusem ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík, který s myšlenkou na pozvání slavných osobností gastronomie do jídelny přišel.

Posledním letošním hostem stravovacího provozu bude v listopadu Jaroslav Klár, někdejší šéfkuchař restaurací Lobster, Atmosphere, Moravský Grunt nebo Podkova, který nyní svůj kuchařský um předvádí v podniku Bistro Nro 66 v centru Olomouce.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Kuchař, kuchyně, šéfkuchař, Přemek Forejt, Entrée, jídelna, FN Olomouc, Fakultní nemocnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Přemek Forejt překonal v jídelně olomoucké nemocnice rekord. S týmem uvařil přes 3000 porcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.