Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Občané v Jeseníku podpořili revitalizaci odpočinkového místa. V Hranicích hlasování o projektech odpadlo

Výsledky letošního ročníku participativních rozpočtů znají v Olomouckém kraji nově také v Jeseníku i Hranicích. Zatímco na severu kraje vybírali lidé z devíti občanských nápadů, v Hranicích byla iniciativa obyvatel nižší. Některé návrhy byly nekompletní a zbyly pouze dva projekty, o kterých už tak ani nemuselo proběhnout hlasování.

V Jeseníku skončilo v závěru října hlasování o projektech dalšího ročníku participativního rozpočtu, pro devět návrhu zařazených do finální ankety hlasovalo 507 občanů z jedenáctitisícového města na severu Olomouckého kraje.

Jako nejatraktivnější či nejpotřebnější vyhodnotili záměr kultivace odpočinkového místa v ulici V Oblouku nedaleko Masarykova náměstí. „Je to frekventované místo v centru města, které si určitě zaslouží naši pozornost,“ uvedl jesenický radní Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem). Lokalitou V Oblouku se tak bude zabývat městský architekt a cílem bude komplexní řešení celého prostoru.

Již dříve si lidé přáli obnovu volnočasové zóny u rybníčku v Denisově ulici a tato myšlenka se stala jedním z vítězných návrhů participativního rozpočtu s limitem nákladů půl milionu korun na jeden projekt. Město nakonec pojalo revitalizaci ve výrazně širším měřítku a letos byla obnova místa dokončena s finančním výdajem na úrovni 11 milionů korun.

Textilní firmu v Jeseníku dnes dopoledne navštívil prezident Petr Pavel se svou manželkou Evou Pavlovou. Zástupci společnosti přivítali pár chlebem se solí a předali také dárky v podobě flanelových košil.

Na druhém místě v hlasování Tvoříme Jeseník skončilo hřiště v parku na náměstí Hrdinů. „Autorka projektu navrhla do prostoru malovaných her doplnit herní prvek, který by rozšířil možnosti vyžití dětí v parku. Třetí příčku obsadil modulární Pump Track, trasa pro všechny typy kol s terénními vlnami a zatáčkami, která je určena nejen pro zábavu a rekreaci, ale i jako místo pro trénink talentovaných či zkušených jezdců,“ přiblížila mluvčí jesenické radnice Markéta Kaniová s tím, že po oficiálním potvrzení výsledků radou města začne příprava projektů tak, aby mohly být realizovány v roce 2024. 

„Pod stůl ale nespadnou ani ostatní návrhy a určitě se budeme zabývat výměnami laviček nebo třeba zastíněním dětských hřišť,“ doplnil radní Vlazlo.

V Hranicích internetové hlasování neproběhlo

Možnost ovlivnit podobu veřejného prostoru ve městě mají lidé v Olomouckém kraji prostřednictvím participativních rozpočtu například také v Přerově, v Prostějově či Hranicích. Právě poslední jmenované sídlo na Přerovsku letos muselo hlasování odvolat, důvodem je nízký počet návrhů splňujících podmínky.

Ve městě s osmnácti tisíci obyvateli přišlo na radnici v první fázi pět nápadů, u dvou ale chyběly potřebné náležitosti. Nekompletní náměty se týkaly úpravy nástupu a výstupu do MHD a opravy chodníků v ulici Husitská a Kollárova a navrhovatelé je již nedoplnili.

Třímiliardová proměna parkovišť u Šantovky: v Olomouci má vyrůst nová multifunkční čtvrť

V průběhu příštího roku předpokládá developerská skupiny Redstone olomouckého podnikatele Richarda Morávka začátek výstavby nové moderní části města nazvané Šantovka District. Ta je pozměněnou verzí původního záměru rozšíření stejnojmenné...

Další návrh je podobně jako v Jeseníku zaměřený na revitalizaci konkrétní lokality, pro kterou má ale město v plánu komplexnější zpracování. „Návrh na pláž u Pískáče tedy míří správným směrem, v principu se shoduje se záměry města, nemůže však být v příštím roce v rámci participativního rozpočtu realizován. Proto by nebyl zařazen do případného internetového hlasování,“ vysvětlil mluvčí Hranic Petr Bakovský.

Zbyly tak pouze dva návrhy, které se svou nákladností pohodlně vejdou do vyčleněné částky 1,5 milionu. Oba vylepší vybavenost městské plovárny. Internetové hlasování se v této situaci stalo nadbytečným. Město tak nakoupí tři odstředivky na plavky na Plovárnu Hranice. Druhým návrhem, který bude možné realizovat, je požadavek na umístění stolů na stolní tenis, a to rovněž do areálu hranické plovárny.

Ohodnoť článek

Foto Dagmar Janků

Štítky Participativní rozpočet, město, rozpočet, finance, investice, rekonstrukce, Jeseník, Hranice, projekty, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Občané v Jeseníku podpořili revitalizaci odpočinkového místa. V Hranicích hlasování o projektech odpadlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.