Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Výlohy Muzea umění v Olomouci pokryly portréty stovek Izraelců unesených hnutím Hamás

K celosvětové iniciativě Bring Them Home (Přiveďte je domů) na podporu osvobození osob unesených palestinským hnutím Hamás se připojilo Muzeum umění Olomouc. Výlohy muzejní budovy v centru Olomouce pokrývají plakáty s portréty 240 žen, mužů a dětí, které ozbrojenci odvlekli z území jižního Izraele.

Útok hnutí Hamás si 7. října vyžádal na 1400 obětí, převážně z řad civilistů, a dalších zhruba 240 lidí všech věkových kategorií bylo uneseno do Pásma Gazy.

„Akce není nijak politická, je na obranu lidí, civilistů, kteří ve špatné době byli na špatném místě. Člověk by si mohl sice říci, že taková drobná akce v Olomouci nepřinutí únosce, aby tyto lidi propustil. Avšak vzhledem k tomu, že jde o celosvětovou věc, myslíme si, že z těchto drobných akcí se právě tvoří veřejné mínění, a to by již mohlo pomoci lidem, kteří jsou nyní v zajetí,“ vysvětlil mluvčí olomouckého muzea umění Tomáš Kasal.

Rakety jsme měli nad hlavami. Studenti jesenické průmyslovky byli v Izraeli na stáži o robotice a zažili útok teroristů

Útok teroristického hnutí Hamás zažili studenti jesenické průmyslovky, kteří byli v Izraeli na stáži o robotice. Ze střední školy ve městě Hod Hasharon odjížděli pod palbou raket. Létali nám nad hlavami, popisuje jeden ze studentů.

S myšlenkou se na muzeum obrátili zástupci olomouckého klubu Lions. Původně se měly plakáty objevit na ohradě muzea, muzeum se nakonec rozhodlo k této iniciativě propůjčit velkoplošné výklady kavárny ve svém přízemí. Na plakátech jsou zachyceni současní zajatci radikálního hnutí Hamás ve svých dřívějších běžných životních situacích, se svým jménem a věkem. „Osobně mě k tomu vedlo vyjádřit podporu Izraeli. Přišel jsem s tím do klubu Lions a členové s tím stoprocentně souhlasili," řekl d iniciátor myšlenky a jeden z členů klubu Lions Tomáš Mecka.

Plakáty, které prostřednictvím fotografií ztotožňují unesené, vylepovali dnes zájemci a kolemjdoucí přímo na výlohy muzea formou happeningu. Organizátoři tímto krokem odkazují k celosvětovým iniciativám Bring Them Home a Kidnapped From Israel. Počítají přitom s tím, že mohou být plakáty strhávány lidmi, kteří zaujímají ke konfliktu opačný názor, což se například stalo v Praze. Tam se první plakáty objevily vedle Pinkasovy synagogy, ale i na dalších místech hlavního města.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum umění Olomouc/Tereza Hrubá

Štítky Izrael, Palestina, iniciativa, happening, muzeum, muzeum umění, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lubomir Chladek

Nenávist vůdčí židovským lidem je od počátku Křištálové noci až do dnešních dnů.!!!!

Středa, 8. listopadu 2023, 00:11Odpovědět

Výlohy Muzea umění v Olomouci pokryly portréty stovek Izraelců unesených hnutím Hamás  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.