Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Firma stáhla žádost o klíčové povolení pro odpadovou linku v Mostkovicích. Místní mají dál obavy

Zastupitelstvo Mostkovic poblíž Prostějova oznámilo stažení žádosti investora na změnu územního plánu pro zamýšlenou výstavbu odpadového centra. Proti budování zařízení určeného k plazmovému zplyňování odpadů se dlouhodobě hlasitě ozývají místní občané. Aktuální krok firmy ale nevnímají jako pozitivní zprávu a konec projektu.

Zařízení s technologií plazmového zplyňování odpadů za stamiliony korun chce v areálu bývalého Vojenského opravárenského podniku u Mostkovic nedaleko Plumlova vybudovat ostravská firma PGP Terminal. Odpadová koncovka má sloužit i Prostějovu, který vystoupil ze společného krajského projektu na nakládání s odpady. Rada města Prostějova přijala na začátku listopadu usnesení, podle kterého doporučuje zastupitelstvu města uzavřít memorandum o spolupráci právě se společnostmi PGP Terminal, Moravská Ostrava a MT Znojmo.

Přímo v Prostějově chce nadnárodní společnost FCC postavit odpadovou linku na výrobu tuhých alternativních paliv. S tímto plánem v létě neuspěla v Biskupicích na Prostějovsku, kde se proti tomu postavili obyvatelé a samosprávy. Odpadové centrum v...

„Memorandum obsahuje možné kroky statutárního města Prostějova k zajištění nakládání s odpady po roce 2030, kdy vejde v platnost nařízení zákona, kterým bude mimo jiné zakázáno i skládkování. Jedním z projektů, které byly zastupitelům a zástupcům našeho města prezentovány, je projekt společnosti PGP Terminal. Jeho cílem je výstavba koncového zařízení na bázi plazmového zplyňování, což je zpracovatelský proces využití vstupního odpadu na bázi molekulárního třídění a vznik nových legislativně definovaných produktů pro další materiálové a energetické využití. Náklady na celou investiční akci ponese soukromý investor,“ uvedla mluvčí prostějovské radnice Alena Vrtalová.

O několik dní později vedení Mostkovic oznámilo, že společnost MT žádost o změnu územního plánu pro výstavbu odpadového centra v areálu po vojenském opravárenském podniku stáhla. „V této souvislosti není důvod pro vyhlášení konání místního referenda. Zastupitelé obce doufají, že toto oznámení přispěje ke zklidnění atmosféry v Mostkovicích,“ stojí v prohlášení zastupitelstva obce s přibližně šestnácti stovkami obyvatel.

Rozhodnutí investora ale zástupci iniciativy proti odpadovému centru jako vítězství neberou. „To ale neznamená, že investor odstoupil od záměru zde stavět spalovnu, což dal najevo i podpisem memoranda s městem Prostějov. Ani se to ve vyjádření zastupitelstva nepíše. Pouze stáhl žádost o změnu a očividně změnil strategii, jak a přes jaký úřad bude dál postupovat. Pokud by již obec projekt stihla odmítnout, jak bylo posledně slibováno na posledním veřejném zasedání, nebo stihla vyhlásit referendum, tak bychom opravdu mohli být klidní. Tohle opravdu není dobrá zpráva k uklidnění situace a bylo by spíš dobré ze strany zastupitelstva otevřeně předložit plán, co může nastat ze strany investora a jaké kroky bude zastupitelstvo dál podnikat,“ míní představitelé uskupení Za čisté Mostkovice.

Krajské odpadové centrum spustilo EIA. Kapacitně by třídící linka zvládla i Prostějov, ten však z projektu vystoupil

Třídící linka, kterou chce ve Chválkovicích vybudovat krajská odpadová společnost, kapacitně počítá i s Prostějovem, který ovšem z krajského projektu na likvidaci odpadů nedávno vystoupil. Linka přijde na půl miliardy, zaplatit by ji měly obce,...

Jak by měl záměr plasmové linky pokračovat nechtěl jednatel firmy PGP Terminal Petr Břenek specifikovat. „Nezlobte se, na tyto otázky nebudu odpovídat telefonicky, nyní jsem na jednání. Napište mi prosím dotazy do mailu,“ reagoval Břenek na žádost o vyjádření. Rozhodnutí stáhnout žádost o změnu územního plánu zatím ani písemnou formou neosvětlil.

Vyjasnění dalších možných kroků při usilování o realizaci investice v řádech stamilionů by přivítal i starosta Mostkovic Jaroslav Peška. „Jsem spokojený, že žádost stáhli. Nevíme, jak to bude dál pokračovat. Řekli, že to mají rozpracované ještě někde jinde. Jestli už v Mostkovicích nechtějí pokračovat, to nám nesdělili. Jednání ještě budou pokračovat, čekám, že se mi ozvou. Teď můžeme dál řešit požadavky na změny územního plánu od lidí, které byly pozastavené,“ komentoval starosta obce, ve které podepsalo více než 700 lidí petici proti výstavbě plasmového zařízení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla signatářka petice

Štítky Mostkovice, Prostějov, odpad, centrum, plazmové zplyňování, PGP Terminal, projekt, Jaroslav Peška, územní plán, odpadové hospodářství, odpadové centrum, spalovna Mostkovice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma stáhla žádost o klíčové povolení pro odpadovou linku v Mostkovicích. Místní mají dál obavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.