Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Útulek hledá domov pro týrané psy z Prostějovska. Milouš, Nugetka a Pirát se těší na nové páníčky

, aktualizováno 14. listopadu 2023, 10:46

V naprosto nevyhovujících podmínkách trpěla trojice psů v Němčicích nad Hanou, ze řetězů je po upozornění náhodné kolemjdoucí zachránili veterinární inspektoři. Pejsci odebraní z nebezpečného prostředí zamířili do útulku, kde se v průběhu dalších měsíců dostali do lepší kondice. Organizace pro ně nyní hledá nový přívětivý domov.

Feny na Šternbersku trpěly v otřesných podmínkách. Chovatelům hrozí vysoké pokuty

Ve zcela nevyhovujících podmínkách drželi feny dva chovatelé z jednoho bytového domu v Moravském Berouně na Šternbersku. Jedna z nich byla podle inspektorů Státní veterinární správy uvázaná u železné branky na zahradě bez možnosti schovat se před...

Státní veterinární inspekce (SVS) přijala letos 10. srpna zprávu o týrání tří psů na zahradě rodinného domu v Němčicích nad Hanou. Ještě ten den vyrazili na místo inspektoři společně s policisty a zástupci obce s rozšířenou působností, tedy s úředníky prostějovského magistrátu. „Zahrada byla celá zarostlá stromy a náletovými křovinami, plná vyřazených elektrospotřebičů, plastových beden, různých předmětů a plných igelitových pytlů. Průchod ke psům byl možný jen úzkou zarostlou uličkou. Všichni psi byli uvázání na krátkém úvazu z řetězů a provazu ke stromům či lavici bez možného minimálního pohybu. V dosahu psů nebylo žádné napájení ani krmení. Psi vykazovali stresové chování, neustále se pokoušeli uvolnit z úvazu. Neměli prostor na lehnutí k odpočinku, možnost se schovat při nepříznivém počasí, ani se volně venčit,“ vylíčil trýznivé životní podmínky zvířat mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Protože v domě při kontrole nikdo nebyl a podle informací policie mohla situaci zůstat stejná ještě několik dnů, následovalo rychlé rozhodnutí o předběžné náhradní péči pro všechny tři psy. Ti tak zamířili do útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem.

Prostějovský magistrát po třech měsících přinesl informaci, že pejskům se daří mnohem lépe. Pro přibližně tří až čtyřleté křížence pojmenované Milouš, Pirát a Nugetka nyní útulek hledá nový domov. „Ze strany útulku byla psům poskytnuta náležitá veterinární péče, díky které jsou psi v dobré fyzické i psychické kondici a plně připraveni k adopci,“ informovala Alena Vrtalová z tiskového oddělení prostějovské radnice.

„Rádi bychom oslovili všechny zájemce, kterým není lhostejný osud těchto psů, aby neváhali a kontaktovali útulek Voříšek, kde se již psi těší na nové majitele. Před samotnou adopcí doporučujeme psy navštívit ve dnech vyhrazených pro veřejnost, kdy je zájemci mohou vzít na procházku a blíže se s nimi seznámit," doplnila na webu města Prostějova náměstkyně primátora Marcela Župková (ANO). Kontaktní údaje i podrobnosti o možnostech návštěvy útulku jsou k dispozici na webových stránkách vorisek.org.

Policie věc předala v září správnímu orgánu, tedy prostějovskému magistrátu. „Případ byl na základě zjištěných okolností kvalifikován jako přestupek proti zákonu na ochranu zvířat proti týrání, kterého se měla dopustit podezřelá žena středního věku,“ sdělila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

„Přestupkové řízení je již ukončeno a nabylo právní moci. Za přestupek byla uložena sankce, jejíž výši nemůžeme sdělit,“ uvedla prostějovská mluvčí Vrtalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Voříšek - útulek pro psy

Štítky Týrání zvířat, pes, psi, psi Němčice, adopce, útutek, Čechy pod Kosířem, Němčice nad Hanou, Prostějov, Státní veterinární správa, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Útulek hledá domov pro týrané psy z Prostějovska. Milouš, Nugetka a Pirát se těší na nové páníčky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.