Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Přesčasy vypovědělo v Olomouckém kraji 260 lékařů. Jak protest ovlivní provoz nemocnic?

V Olomouckém kraji se k celorepublikovému protestu za vhodnější pracovní podmínky připojilo přibližně 260 lékařů, kteří podepsali výpovědi dohod o přesčasové práci a od 1. prosince budou při službách chybět nemocnicím. Podle zdravotnických zařízení nedojde k ovlivnění provozu ani odkládání plánovaných operací.

Lékaři po celé republice na podporu svých požadavků na vyšší platy a omezení přesčasové práce odmítají od prosince nastoupit do přesčasových služeb v nemocnicích. Zatímco požadované změny zákoníku práce ohledně maximálního počtu hodin dobrovolných přesčasů a možnosti 24hodinového pobytu na pracovišti se při jednáních se zástupci ministerstev práce a zdravotnictví vyřešily, neshoda zůstává v otázce zvýšení platů a mezd.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc nebude od prosince sloužit přesčasy zhruba stovka z 950 lékařů. „Na provoz nemocnice to ale nebude mít žádný vliv," řekl ředitel nemocnice Roman Havlík. Podle něj budou plánované operace podle plánu a nebude muset být omezen ani provoz ambulancí. Výpověď z přesčasů podle Havlíka dali mnozí lékaři, kteří ve fakultní nemocnici pracují ve směnném provozu. „Když nyní vypověděli přesčasy, tak tady jsou stejně normální pracovní dobu a služby lze poskládat," podotkl Havlík.

Fakultní nemocnice Olomouc má špičkové pracoviště kliniky nukleární medicíny. Přišlo na 330 milionů

Nejmodernější přístrojové vybavení pro diagnostiku a léčbu zejména onkologických onemocnění poskytne pacientům nové specializované pracoviště PET/CT kliniky nukleární medicíny, které otevřela Fakultní nemocnice Olomouc. Dostavba pavilonu a...

Stovka lékařů bude při rozepisování přesčasů chybět v Nemocnici AGEL Prostějov. Mluvčí společnosti Agel Aneta Lednová uvedla, že vedení nemocnice se k tomuto tématu nebude vyjadřovat. V Nemocnici Šumperk podalo výpověď z přesčasů 15 lékařů. „Všichni však vnímáme, že je Nemocnice Šumperk v šumperském regionu jediným nemocničním zařízením, a sehrává tak v poskytování akutní zdravotní péče naprosto klíčovou roli. Proto jsme společně s lékaři našli řešení, díky kterému od prosince k žádnému omezení péče v rámci našeho regionu a přilehlých spádových oblastí nedojde,“ ubezpečila mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

Ve Vojenské nemocnici Olomouc k 20. listopadu vypověděli sloužení přesčasů ze 74 lékařů dva. „Tato skutečnost v žádném případě neohrozí chod nemocnice a ani nepovede k posunu termínů elektivních vyšetření nebo operačních výkonů. Případné úkony nutné pro obranu státu budou samozřejmě zajištěny vždy,“ prohlásil ředitel Vojenské nemocnice Olomouc Martin Svoboda.

Výpovědi z přesčasů podalo podle zástupců České lékařské komory (ČLK) přes 6100 lékařů, kteří budou nemocnicím chybět ve směnách. Od 1. prosince tak podle nich bude zajištěná akutní péče, odloží se ale tisíce ambulantních návštěv a stovky operací. Ve velkých i menších nemocnicích jsou podle Sekce mladých lékařů ČLK oddělení, která mají 70 až 100 procent protestujících lékařů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Nemocnice, lékaři, přesčasy, služby, ambulance, operace, provoz nemocnice, protest, Fakultní nemocnice Olomouc, Vojenská nemocnice Olomouc, Nemocnice Prostějov, Nemocnice Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesčasy vypovědělo v Olomouckém kraji 260 lékařů.  Jak protest ovlivní provoz nemocnic?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.