Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kvůli stávce je dnes bez teplého jídla zhruba 1300 školáků z Přerova. Děti si přinesly větší svačiny

, aktualizováno 27. listopadu 2023, 11:04

Obvyklé pondělní ráno navzdory vyhlášené stávce dnes zažilo zhruba 1300 žáků ze tří základních škol v Přerově. Školy se sice dnešního protestu neúčastní, uzavřela se však centrální vývařovna, a tak děti budou bez teplého jídla. V celém Olomouckém kraji stávkuje 472 škol a školských zařízení.

V Olomouckém kraji se dnes do stávky zapojilo 472 škol a školských zařízení, což je 70 procent všech škol. Jsou mezi nimi mateřské, základní a střední školy, ale i jídelny či dětské domovy. Podle předsedkyně školských odborů pro Olomoucký kraj Evy Hrdličkové dnes stávkuje více než 9000 zaměstnanců.

Bez teplého jídla dnes bude například zhruba 420 školáků ze ZŠ Za Mlýnem v Přerově. "Škola ve spolupráci se svými partnery a dodavateli aktuálně zajišťuje pro všechny žáky školy navíc mléčné výrobky a ovoce. Navíc jsem rodičům doporučil, aby dětem přibalili větší svačinku včetně pití," řekl ředitel školy Petr Zbořil. Větší svačiny doporučilo pro dnešní vyučování rodičům zhruba 500 školáků i vedení ZŠ Velká Dlážka. Škola vzkázala rodičům, že stávkovat sice nebude, nicméně s důvody stávky souhlasí.

Zatímco především starší školáci uzavřené jídelny vyřeší nákupem jídla v místních občerstveních, stávka kuchařek dnes výrazněji zkomplikuje provoz 14 mateřským školkám. Podle vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romany Pospíšilové se z 20 dvaceti pracovišť mateřských škol do stávky zapojí šest, dalších 14 stávkovat nebude. "Víme, že některé mateřské školy objednají oběd od jiného dodavatele nebo nakoupí hotové jídlo studené kuchyně," doplnila Pospíšilová.

Studenou stravu dnes zajistila dětem například mateřská škola Komenského, potvrdila ředitelka školky Marie Netočná. Podobnou cestou se vydala i mateřská školka Lešetínská. "Na základě pokynů z ministerstva školství zajišťujeme stravu v podobě studené kuchyně, přesnídávky a svačiny formou pečiva s pomazánkou a teplým nápojem," řeka ředitelka školky Zdeňka Studená. Rodiče stravu dnes hradí přímo ve školce.

MAPA STÁVKUJÍCÍCH ŠKOL: Zapojení do protestní akce bude v Olomouckém kraji značné

Více než 200 škol a školských zařízení z Olomouckého kraje se zapojí do pondělní výstražné stávky. Protestní akce bude podle zástupců odborového svazu svým rozsahem mimořádná. Například v Přerově se zavřou také všechny školní jídelny.

Naopak například v mateřské škole Kouřílkova stravování dětí zajistili rodiče, a to formou balíčku. Na podobném postupu se shodli s rodiči i zástupci dětí MŠ Kratochvílova. "Všechny děti si donesou vlastní stravu z domova, případně podle potřeby každému jídlo ohřejeme. Eliminujeme tím nebezpečí nákazy z jídla, pokud bychom objednávali jednotnou stravu u jakékoliv externí firmy, která nemá certifikát pro vaření stravy pro předškolní děti," řekla ředitelka školky Lea Vodičková. Stravu dnes zajistili dětem rodiče i v mateřské škole Dvořákova.

Řada rodičů nejmenší děti odhlásila a zůstala s nimi doma. "Máme tady dnes tak polovinu dětí," potvrdila ředitelka MŠ Dvořákova Ludmila Jakubcová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stávka, školy, jídelna, jídlo, děti, svačina, Přerov, mateřská škola, strava, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli stávce je dnes bez teplého jídla zhruba 1300 školáků z Přerova. Děti si přinesly větší svačiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.