Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odešel horal a správný chlap Zdeněk Zerzáň, bývalý náčelník Horské služby a místostarosta Šumperka

Ve věku šestaosmdesáti let zemřel bývalý náčelník Horské služby Jeseníky a někdejší místostarosta Šumperka Zdeněk Zerzáň. Vynikající sportovec, který jako první na světě sjel na lyžích Kilimadžáro, zachránil mnoho životů. Z pozice šéfa horských záchranářů musel v roce 1987 odejít z politických důvodů.

Zprávu o včerejším úmrtí Zdeňka Zerzáně oznámila na sociálních sítích Horská služba ČR.

"V těle Zdeňka Zerzáně bilo srdce horala, dobrodruha a hlavně správného chlapa. Až do včerejška. Dvacet let jako náčelník vedl horskou službu v Jeseníkách a zasloužil se o záchranu mnoha životů. Byl to také vynikající sportovec. Jako první a nejspíš jediný sjel v roce 1980 na lyžích nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. Byl to muž každým coulem," uvedli horští záchranáři. 

Charakter prokázal Zerzáň i v roce 1968, když po srpnové okupaci asi čtrnáct dní ukrýval před tajnou policií na horské chatě Vřesová studánka gymnastku Věru Čáslavskou, která se pak přidala k reprezentaci a z Mexika přivezla tři olympijská zlata.

V roce 1987 pod politicky motivovaným nátlakem musel z místa náčelníka Horské služby odejít, po revoluci provozoval leteckou firmu a školu létání a v letech 1994 až 1998 byl místostarostou Šumperka.

"Rodák ze Zlína svým životem napsal mnoho inspirujících kapitol. Jeho láska k horám byla nekonečná, stejně jako jeho touha objevovat a zdolávat nové výzvy. V tomto těžkém čase vyjadřujeme jeho rodině a blízkým naši hlubokou soustrast. Pan Zdeněk Zerzáň zanechal nezapomenutelný odkaz a bude nám všem chybět," uvedlo město Šumperk.

Na sociálních sítích již pozůstalým kondolují stovky lidí. "Takových lidí je velká škoda, ale život je neúprosný. Čest jeho památce," uvedl například David Stehlík.

Zemřela oblíbená lékařka z olomoucké transfuzky. Ivana Sulovská pomáhala dárcům krve i mladým kolegům

Nejen kolegy a kolegyně z Fakultní nemocnice Olomouc zasáhla smutná zpráva o úmrtí lékařky Ivany Sulovské z transfuzního oddělení. Mnoha lidmi oblíbená odbornice dlouhodobě pomáhala dárcům krve, svou energii věnovala také propagaci dárcovství...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba ČR

Štítky Zedněk Zerzáň, úmrtí, náčelník, místostarosta, Šumperk, horská služba, Jeseníky, Mexiko, Afrika, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odešel horal a správný chlap Zdeněk Zerzáň, bývalý náčelník Horské služby a místostarosta Šumperka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.